Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?

18.08.2022
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?

Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni însă există diferențe semnificative între ele. Să vedem cât de des se formează, unde și de ce uraganele primesc nume.

Unde se formează taifunurile?

Taifunurile se formează deasupra Oceanului Atlantic de Nord și Pacific de Vest. Termenul de Typhoon vine din originalul „Tai Tai Fun” care înseamnă „vânt mare”. Există numeroase legende despre oamenii care înfruntau furtunile de pe Oceanul Pacific. Astfel, tot mapamondul a numit fenomenele meteo după chinezescul Tai Fun.

Taifunurile apar în perioada iulie-noiembrie, în zonele Oceanului Pacific, unde apa este mai caldă. Astfel, ele lovesc mai des orașele apropiate de coastă din Filipine, Japonia și China. Mișcarea taifunurilor este diferită de cea a uraganelor, primele se învârt doar în sensul acelor ceasornicului.

Cu ce sunt confundate uraganele?

Conform weblogographic.com, uraganele mai sunt numite și taifunuri, deși este greșit. Furtunile sunt clasificate în funcție de regiunea în care se formează și de viteza vântului.

Termenul de uragan provine de la „Huracan”, adică „vânt mare” și era folosit de americanii nativi pentru a identifica furtunile care vin din Atlanticul de Vest. Uraganele se formează în luna octombrie, căci umiditatea atinge perioada de vârf în perioada aceea. Furtunile acestea tropicale atacă cel mai mult zona Statelor Unite (mai exact în Florida, Texas sau Hawaii), contrar taifunurilor.

De ce furtunile primesc nume?

Pentru a putea fi identificate ușor de specialiști, uraganele sunt numite în funcție de cum lovesc (prima furtună din an va începe cu A). Cu ajutorul numelor, populația poate urmări evoluția acestor fenomene meteo la televizor, radio sau pe rețelele sociale.

 Cum sunt decise numele?

În mod curios, meteorologii sunt cei care numesc furtunile. Studiile arată că, de-a lungul istoriei, acele uragane cu nume feminine au provocat mai multe victime decât cele care poartă nume de bărbați.

Cele mai mari uragane de până acum

În 1970, ciclonul Bhola a lovit Bangladeshul. Se estimează că între 300.000 si 500.000 de oameni și-au pierdut viața. Cel mai catastrofal taifun din istorie a lovit Vietnamul în anul 1881, ucigând peste 300.000 de persoane. În 2005, uraganul Katrina a lovit Statele Unite ale Americii, cauzând pagube de până la 180 de miliarde de dolari.

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot