Cum se denumesc furtunile și uraganele?

12.02.2020
Cum se denumesc furtunile și uraganele?

Viața oamenilor este la mâna naturii, așa a fost dintotdeauna. Furtunile au distrus de-a lungul istoriei terenuri agricole, locuințe, păduri și vieți omenești. Omul nu poate opri furia naturii, ci doar se poate da la o parte din calea ei.

Furtunile tropicale se transformă în uragane și mătură continentul, distrugând tot în calea lor, potrivit datelor din istorie. Serviciul de meteorologie din Statele Unite ale Americii a stabilit oficial ca fiind furtună atunci când rafale de vânt ating viteze de peste 60 de kilometri la oră, fiind escaladate la nivelul de uragan când vântul depăşeşte 120 km/h. Numele acestor furtuni și uragane este dat conform unor tradiții vechi de sute de ani.

Inițial furtunile tropicale au fost denumite după sfinții din calendarul catolic, din aceea zi. Până la finele celui de-al Doilea Război Mondial (1945) aceasta a fost metoda prin care au fost denumite furtunile tropicale, după aceea meteorologii au început să folosească nume feminine după denumirile navelor marine. Din anul 1979 au fost adăugate și nume masculine pentru a alterna cu cele feminine.

În anul 1953 s-a stabilit un alfabet fonetic, format din 21 de litere (alfabetul american, mai puţin literele Q, U, X, Y şi Z), care să reprezinte iniţialele pentru numele furtunilor și uraganelor. Astfel, numele primei furtuni tropicale a anului începe cu litera „A”, a doua cu litera cu „B” şi tot aşa până la finalul alfabetului. În anii cu număr impar, prima furtună are nume de bărbat, a doua de femeie, iar în anii cu număr par, prima furtună primeşte nume feminin, urmată de un altul masculin.

În ziua de azi, singura instituţie acreditată să propună denumirile uraganelor, pentru toate zonele de pe glob, este Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (MMO). Această instituție stabilește, în fiecare an, un număr de 21 de nume, alternând feminin cu masculin, iar listele sunt refolosite la fiecare şase ani.

În cazul în care o furtună este devastatoare numele ei este scos din listă și este înlocuit cu altul care începe cu aceeași literă.

Numele celor mai devastatoare uragane de pe glob sunt: Katrina, Mitch, Sandy, Galveston, Uraganul de Ziua Muncii, Urgia, Gilbert etc.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot