De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață”?

20.07.2022
De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață”?

Limba română este plină de expresii greu de tradus în alte limbi ale lumii. Fiecare dintre ele are o istorie și de-a lungul timpului multe s-au pierdut și au dispărut din limbajul de zi cu zi. Cei care le mai folosesc încă sunt bunicii noștri. Una dintre aceste expresii este și faimoasa „moaș-ta pe gheață”.

Dacă stăm să ne gândim la copilăria noastră, cu siguranță ne aducem aminte de o trăznaie care era urmată de o semi-înjurătură a bătrânilor. Fie că aruncam mingea la vecini și le stricam florile, fie că le furam cireșele sau caisele abia coapte, întreaga întâmplare se lăsa cu o mustrare și, după caz, o înjurătură.

Ce înseamnă expresia „moaș-ta pe gheață”?

„Moaș-ta pe gheață” reprezintă una dintre acele expresii care stârnesc curiozitatea tinerilor din ziua de azi. Intonația, dar și contextele în care era folosită în trecut, erau similare unei înjurături. Uneori se combina și cu verbe, de exemplu „du-te-n moaș-ta pe gheață” sau „dă-te-n moaș-ta pe gheață”.

Se pare că această mustrare verbală ar fi una specifică locuitorilor din Bucovina. În această zonă a României, „moș/moșică” sunt sinonime pentru „bunic/bunică”. De asemenea, poate reprezenta și femeia care ia parte sau ajută la nașterea unui copil. Cu toate acestea, expresia este folosită în majoritatea zonelor țării. Unii susțin că ar însemna „ia mai lasă-mă în pace” sau o trimitere subtilă la origini. „Pe gheață” poate fi o formulare eufemistică a acțiunii violente. Expresia mai poate fi interpretată și ca un blestem. Să alunece pe gheață moașa care ar trebui să ajute la nașterea ta. Să se întâmple ceva rău și să nu te mai naști.

Astfel, potrivit Dilema Veche, în Micul dicţionar academic, expresia este reluată și termenul „gheață” capătă o tentă pozitivă.

„Exprimă simpatie și admirație pentru cineva (care a rezolvat cu istețime o situație dificilă)”.

De-a lungul anilor, semnificația expresiei „moaș-ta pe gheață” nu s-a schimbat, însă este o formulă de ocară care nu conține cuvinte vulgare sau scene agresive.

Expresii românești greu de înțeles în orice alt grai

Ești beton! („You are concrete!” tradus în engleză)
Ești varză!
I-a picat fața!
Freacă menta
Dai cu mucii-n fasole
Face din rahat bici
Tace ca porcu-n păpușoi

Cele mai amuzante înjurături 100% românești

Foto: abcnews.go.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot