De unde vine expresia „dacă nu vine muntele la Mahomed, se duce Mahomed la munte”?

29.07.2020
De unde vine expresia „dacă nu vine muntele la Mahomed, se duce Mahomed la munte”?

Expresia „Dacă nu vine muntele la Mahomed, se duce Mahomed la munte” este folosită de foarte mulți oameni și semnifică lipsa de alternative într-o anumită situaţie. Aceasta este folosită cu tentă ironică și este adresată acelora care nu au de ales şi trebuie să se supună, vrând-nevrând, unei anume stări de lucruri. Totuși, de unde vine expresia cu pricina?

De ce nu a venit muntele la Mahomed?

Mahomed este ultimul profet al islamului. Expresia de mai sus are legătură cu o întâmplare care a avut loc acum mai bine de 1.400 de ani. În anul 612, profetul propovăduia religia islamică, iar arabii i-au cerut acestuia să facă o minune. Astfel, acesta a început să se roage și ar fi cerut muntelui să vină la el.

Acest lucru bineînțeles că nu sa întâmplat, iar profetul a avut o revelație rosting următoarele cuvinte: „Mare e înţelepciunea ta, Doamne! Dacă ai fi dat ascultare cuvintelor mele şi ai fi făcut muntele să se mişte, ne-ar fi prăpădit pe toţi. Trebuie deci eu să mă duc la munte şi să mulţumesc celui de sus că a fost atât de milostiv cu un neam de păgâni”.

Ulterior, acesta s-a ridicat și a mers la munte unde a rostit expresia: „Dacă nu vine muntele la Mahomed, atunci merge Mahomed la munte”.

Cine a fost Mahomed?

Mahomed (În limba arabă numele Muhammad înseamnă „cel demn de laudă”) a trăit în perioada 570-632 după Hristos şi este considerat întemeietorul religiei islamice. Coranul este considerată Biblia religiei islamice. Cartea sacră relatează tot felul de minuni pe care profetul le-a făcut de-a lungul vieții.

Profetul Muhammad ibn Abdallah s-a născut la Mecca. La vârsta de 40 de ani, acesta are o revelație care este descrisă în felul următor: pe când dormea, îngerul Gabriel a venit la el, ținând o carte deschisă în mâini și i-a poruncit „Rostește acestea!”.

Cum Mahomed a refuzat să citească din carte, Îngerul i-a apăsat „cartea pe nări și pe buze”, aproape sufocându-l. Când, a patra oară îngerul i-a spus: „Rostește!”, Mahomed l-a întrebat „Ce trebuie să rostesc?”. Îngerul i-a răspuns atunci: „Rostește (adică: predică!) în numele Domnului care te-a făcut! Care a făcut omul dintr-un cheag de sânge. Propăvăduiește, căci Domnul tău este cel mai darnic, el l-a luminat pe om cu ajutorul penei de scris și l-a învațat pe om ceea ce nu știa”(90: 1-5) Mahomed a început să citească cu voce tare și îngerul s-a depărtat de dânsul. „Apoi m-am trezit și eram ca și cum cineva ar fi scris în inima mea”, potrivit ro.wikipedia.org.

Mahomed a murit la vârsta de 63 de ani. El este considerat ultimul profet al islamului.

Foto: Povestiri.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot