De unde vine denumirea orașului Ploiești?

25.02.2020
De unde vine denumirea orașului Ploiești?

Ploiești este unul dintre cele mai importante orașe din România. Situat la doar 60 de km de București, Capitala României, Ploiești este municipiul de reședință al județului Prahova.

De unde vine numele orașului Ploiești?

Orașul a crescut începând cu secolul al XVII-lea pe o moșie cumpărată de Mihai Viteazul de la moșnenii ce o stăpâneau. Legenda spune că numele orașului vine de la un cioban pe nume Moș Ploae care și-a întemeiat aici o așezare împreună cu familia sa. Dar, asemeni poveștii lui Bucur Ciobanul care a întemeiat Bucureștiul, acest lucru este doar o legendă.

Primele mărturisiri oficiale despre numele orașului Ploiesti apar în anul 1897 în lucrarea „Dictionarul geografic al județului Prahova”. Se pare că numele vine de la cantitatea mari de precipitații din zonă. „căci odată fiind înconjurat de păduri mari ce mergeau din partea de nord-vest a urbei și se continuau până la Carpați, cantitatea de ploaie a fost și este mare”, spune sursa citată.

Mai există și o a treia variantă propusă de Leonida S. Georgescu în lucrarea “Orasul Ploiesti sau Plaiesii”. Se pare că în urmă cu sute de ani, satul s-ar fi numit Plăieși și nu Ploiesti, deoarece aici s-ar fi aflat un post permanent al plăieșilor lui Mihai Viteazul păzind granița spre Transilvania.

De ce Ploiești era poreclit „Orașul lui ‘Ce bei’?”

Înainte de Primul Război Mondial și în perioada interbelică, Ploieștiul era cunoscut sub denumirea „Orașul lui ‘Ce bei’?”. De ce? Simplu. Conform statisticilor, în acea perioadă, în oraş funcţiona o cârciumă la aproximativ 200 de locuitori. Cum viața socială se desfășura în jurul unui pahar de vin sau al unei beri, locuitorii Ploieștilor nu-și mai spuneau „Bună ziua!” ci, „Ce bei?”.

Istoricul Ioan Groşescu scria în lucrarea „Mahalalele Ploieştiului” că în anul 1862, oraşul avea 119 cârciumi, adică una la fiecare 247 de locuitori. Destul de mult, nu-i așa?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot