De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?

16.08.2022
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?

Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează destine. Dar de unde și-a primit acest nume care este cunoscut până în ziua de astăzi?

Copilăria lui Chanel și ținerețea ei

Înainte de Coco Chanel a fost Gabrielle Bonheur Chanel, un copil născut într-o familie umilă. Ea a ajuns să crească într-un orfelinat după ce mama ei a încetat din viață și acolo a învățat tot ceea ce știa în materie de croitorie. Măicuțele i-au arătat cum să coasă, să calce hainele și să brodeze.

„Nu există femei urâte, există femei leneșe” Coco Chanel

Numele de Coco a venit în perioada în care a lucrat pe post de cântăreață de cabaret, după ce a părăsit orfelinatul la vârsta 18 ani. În rândul clienților, Chanel era cunoscută pentru două melodii: „Ko Ko Ri Ko” și „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro?” („Cine a văzut-o pe Coco la Trocadéro?”). Mulțimea aclama mereu „Coco!Coco!”, iar astfel tânăra și-a atribuit porecla pe parcursul vieții. Însă ea niciodată nu a spus de unde provenea cu adevărat numele. Se pare că și în copilărie, tatăl ei o striga „Coco”.

Cum și-a început cariera în modă Coco Chanel

În anul 1910 ea a început să fabrice pălării, urmând să-și deschidă un butic în Paris numit „Chanel Modes”. Creațiile ei erau purtate de faimoase actrițe franceze și ele au ajutat-o pe Coco Chanel să-și facă o reputație.

„Îmbracă-te prost şi vor ţine minte rochia. Îmbracă-te impecabil şi vor ţine minte femeia” Coco Chanel

Ușile casei de modă Coco Chanel s-au deschis în 1918, ea fiind astăzi cea mai longevivă din istorie. Logo-ul cunoscut a fost creat chiar de către Chanel, însă există câteva legende despre locul de unde i-a venit inspirația. Se spune că unul dintre cei doi C vine de la  Arthur „Boy” Capel, pe care Coco Chanel îl numea „iubirea vieții ei”. Capel era un jucător de polo care a murit într-un accident de mașină în decembrie 1919. Chanel a făcut logoul casei de modă pentru a-l comemora.

Chanel No.5, unul dintre cele mai bine vândute parfumuri din lume

Coco Chanel a început să colaboreze cu parfumierul Ernest Beaux  la începutul anilor ’20, pentru a crea o aromă unică de parfum. În celebrul Chanel No.5 se găsesc următoarele ingrediente: iasomie, trandafir, lemn de santal și vanilie. Cu toate acestea, acest parfum se zice că ar fi fost doar o greșeală de laborator- prea mult aldehidă scăpată în sticluță. Aldehida este un component sintetic care ar da o „sclipire” parfumului.

Coco Chanel a murit pe 10 ianuarie 1971, la Hotelul Ritz unde și locuia. Ultimele ei cuvinte au fost către menajera ei Celine: „Vezi tu, așa o să mori”.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot