De unde izvorăște Mureșul? Cât de mare este râul Mureș?

31.01.2022
De unde izvorăște Mureșul? Cât de mare este râul Mureș?

Râul Mureș are o lungime de 789 de km, din locul de unde izvorăște, din munții Hășmașu Mare, și până unde se revarsă în Tisa. Râul este frontieră de stat între România și Ungaria pentru 22,3 kilometri. Mureșul izvorăște de la 877 de metri deasupra nivelului mării, iar în drumul său către Ungaria are mai mulți afluenți printre care: Târnava Mare, Târnava Mică, Strei, Arieș și Ampoi.

Istoria râului Mureș

Râul Mureș a fost menționat pentru prima dată de către Herodot, în anul 484 î. de Hr., sub denumirea de Maris. Încă din antichitate, acesta a fost folosit ca o cale navigabilă pentru traficul comercial, în această zonă de la Nord de Dunăre.

Potrivit datelor oficiale, Mureșul este, după Dunăre, al doilea râu al României ca lungime (761 km) și al treilea ca suprafață hidrografică (după Dunăre și Siret). Potrivit specialiștilor în etimologie, numele râului este un hidronim care provine din forma veche a limbii române, „Morisis”, din care ulterior a derivat forma maghiară „Maros”.

Trebuie precizat că, la noi în țară, Mureșul străbate Depresiunea Giurgeu și Defileul Deda – Toplița, traversează Transilvania separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia – Turda, în Carpații Occidentali, separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad spre Ungaria, pentru ca apoi să se verse în râul Tisa. Principalele orașe prin care râul trece la noi în țară sunt: Reghin, Târgu Mureș, Alba Iulia, Deva și Arad.

Valea Mureșului, cu o lungime de aproximativ 715 km pe teritoriul României, prezintă pe parcursul ei un număr diferit de terase. Numărul și altitudinile variabile ale acestora sunt generate de evoluția paleogeografică în ansamblu a văii și de unele cauze locale, cum ar fi: structura geologică, tectonică, alternanța sectoarelor de defileu (Defileul Toplița-Deda, Defileul Șoimuș-Lipova) cu bazine depresionare (Depresiunea Giurgeului, Depresiunea Transilvaniei, Depresiunea Hațeg-Orăștie, Depresiunea Panonică) etc., potrivit Wikipedia.org.

Controlul Mureșului a reprezentat un obiectiv important, încă de pe timpul războaielor daco-romanice. Zona a reprezentat un punct defensiv natural important pentru daci, în fața ofensivei romanilor. În prezent, râul Mureș reprezintă o modalitate de transport navigabil pentru comerțul din exterior.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot