Care este râul cu cel mai mare debit din România?

19.04.2021
Care este râul cu cel mai mare debit din România?

Râul Siret este râul cu cel mai mare debit hidrografic din țară. Acesta străbate Ucraina și România până la vărsarea sa în Dunăre. Siretul parcurge de la locul de unde izvorăște, 647 de kilometri, până la Galați, unde se varsă în Dunăre, dintre care 559 km pe teritoriul României și 88 km pe teritoriul Ucrainei.

Râul Siret, un debit hidrografic imens

Râul Siret are cel mai mare bazin hidrografic din România. Acesta izvorăște din Munții Obcinele Bucovinei, aflați în Bucovina de Nord (astăzi regiunea Cernăuți a Ucrainei), la o altitudine de 1.238 m.

De-a lungul celor 647 de kilometri, râul Siret are foarte mulți afluenți, care îi ridică debitul și îl face cel mai mare râu din România, din punct de vedere al debitului hidrografic.

Pe partea dreaptă se găsesc următorii afluenți: Zubrineț, Argiu, Mihova, Siretul Mic, Găvan, Negostina, Verehia, Baranca, Leahu, Hănțești, Grigorești, Sălăgeni, Suceava, Șomuzul Mic, Șomuzul Mare, Pârâul lui Pulpa, Trestioara, Conțeasca, Ruja, Sodomeni, Valea Părului, Podul Turcului, Tămășeni, Moldova, Valea Neagră, Turbata, Bistrița, Bahna, Izvoarele, Cleja, Răcăciuni, Orbeni, Valea Seacă, Botohan, Fântânele, Conțești, Trotuș, Valea Boului, Carecna, Zăbrăuți, Șușița, Gârla Morilor, Putna, Leica, Râmnicul Sărat și Buzău.

Pe partea stângă se găsesc următorii afluenți: Petroneț, Lăpușna, Suhoi, Mihodra, Hlibocioc, Cotovăț, Belka, Bahna, Molnița, Bahna, Gârla Sirețel, Gârla Huțanilor, Vorona, Pleșu, Turbata, Pitrosul, Sirețel, pârâul Ruginii, Stolniceni, Hărmănești, Pârâul Țigăncilor, Mihailei, Boca, Albuia, Vulpășești, Țiganca, Icușești, Glodeni, Râpaș, Pârâul Morii, Răcătău, Fulgeriș, Polocin, Lupa, Bârlad, Călmățui, Gerului, Rusca, Obreja, Mălina, Fălcoaia și Cătușa.

Trebuie specificat că bazinul hidrografic al râului Siret este format, în principal din apele aduse de râurile Bistrița (circa 26,8%), Trotuș (circa 10%), Moldova (circa 12,2%) și Suceava (circa 12%).

Siretul intră în țară prin zona de nord-vest, formând granița dintre județele Suceava și Botoșani. După 559 de kilometri parcurși în România, acesta se varsă în Dunăre, în apropierea orașului Galați.

Din punct de vedere al debitului, Siretul este cel mai mare curs de apă din România, având 28.116 kilometri pătrați. Pe parcursul drumului, acesta colectează aproximativ 17% din volumul total al resurselor de apă ale țării. De când intră pe teritoriul României, el se desfășoară pe teritoriul județelor Suceava (8.554 km²), Botoșani (457 km²), Neamț (5.836 km²), Bacău (6.603 km²) și Iași (850 km²).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot