Care este râul cu cel mai mare debit din România?

19.04.2021
Care este râul cu cel mai mare debit din România?

Râul Siret este râul cu cel mai mare debit hidrografic din țară. Acesta străbate Ucraina și România până la vărsarea sa în Dunăre. Siretul parcurge de la locul de unde izvorăște, 647 de kilometri, până la Galați, unde se varsă în Dunăre, dintre care 559 km pe teritoriul României și 88 km pe teritoriul Ucrainei.

Râul Siret, un debit hidrografic imens

Râul Siret are cel mai mare bazin hidrografic din România. Acesta izvorăște din Munții Obcinele Bucovinei, aflați în Bucovina de Nord (astăzi regiunea Cernăuți a Ucrainei), la o altitudine de 1.238 m.

De-a lungul celor 647 de kilometri, râul Siret are foarte mulți afluenți, care îi ridică debitul și îl face cel mai mare râu din România, din punct de vedere al debitului hidrografic.

Pe partea dreaptă se găsesc următorii afluenți: Zubrineț, Argiu, Mihova, Siretul Mic, Găvan, Negostina, Verehia, Baranca, Leahu, Hănțești, Grigorești, Sălăgeni, Suceava, Șomuzul Mic, Șomuzul Mare, Pârâul lui Pulpa, Trestioara, Conțeasca, Ruja, Sodomeni, Valea Părului, Podul Turcului, Tămășeni, Moldova, Valea Neagră, Turbata, Bistrița, Bahna, Izvoarele, Cleja, Răcăciuni, Orbeni, Valea Seacă, Botohan, Fântânele, Conțești, Trotuș, Valea Boului, Carecna, Zăbrăuți, Șușița, Gârla Morilor, Putna, Leica, Râmnicul Sărat și Buzău.

Pe partea stângă se găsesc următorii afluenți: Petroneț, Lăpușna, Suhoi, Mihodra, Hlibocioc, Cotovăț, Belka, Bahna, Molnița, Bahna, Gârla Sirețel, Gârla Huțanilor, Vorona, Pleșu, Turbata, Pitrosul, Sirețel, pârâul Ruginii, Stolniceni, Hărmănești, Pârâul Țigăncilor, Mihailei, Boca, Albuia, Vulpășești, Țiganca, Icușești, Glodeni, Râpaș, Pârâul Morii, Răcătău, Fulgeriș, Polocin, Lupa, Bârlad, Călmățui, Gerului, Rusca, Obreja, Mălina, Fălcoaia și Cătușa.

Trebuie specificat că bazinul hidrografic al râului Siret este format, în principal din apele aduse de râurile Bistrița (circa 26,8%), Trotuș (circa 10%), Moldova (circa 12,2%) și Suceava (circa 12%).

Siretul intră în țară prin zona de nord-vest, formând granița dintre județele Suceava și Botoșani. După 559 de kilometri parcurși în România, acesta se varsă în Dunăre, în apropierea orașului Galați.

Din punct de vedere al debitului, Siretul este cel mai mare curs de apă din România, având 28.116 kilometri pătrați. Pe parcursul drumului, acesta colectează aproximativ 17% din volumul total al resurselor de apă ale țării. De când intră pe teritoriul României, el se desfășoară pe teritoriul județelor Suceava (8.554 km²), Botoșani (457 km²), Neamț (5.836 km²), Bacău (6.603 km²) și Iași (850 km²).

Foto: Wikipedia

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot