Nord, Sud, Vest, Est. De la ce vine denumirea punctelor cardinale?

09.05.2021
Nord, Sud, Vest, Est. De la ce vine denumirea punctelor cardinale?

Există un mit conform căruia cuvântul „news” („știri”, în limba română) derivă din cele patru puncte cardinale: „north”, „east”, „west” și „south”.

Deși această potențială origine a cuvântului „news” pare suficient de plauzibilă, nu este adevărat. Adevărul este că „„news” datează de la sfârșitul englezei mijlocii în jurul secolului al XIV-lea ca plural pentru adjectivul „nou” sau „lucru nou”.

Acesta este un caz oarecum rar al unui adjectiv englez care devine substantiv atunci când este făcut plural. Se consideră că a face acest salt de la „nou” la „știri” în limba engleză a fost influențat de francezul „nouveau”, adică „nou”. „Nouveau” în forma sa feminină la plural devine substantivul „nouvelles”, adică „știri”.

Înainte de secolul al XIV-lea, în loc să folosească cuvântul „știri”, vorbitorii de limba engleză foloseau de obicei cuvântul „tidings”, care înseamnă mai mult sau mai puțin „anunțul unui eveniment”. Această versiune a început înainte de secolul al XI-lea și provine din termenul în engleză veche „tidung” care înseamnă „eveniment, eveniment sau o știre”.

De la ce vine denumirea punctelor cardinale?

Nord” provine din limba proto-indo-europeană, limbă străveche ipotetică, reconstruită a limbilor indo-europene.

Sud” provine din cuvântul sunthaz din limba proto-germanică care se putea baza pe sunnon („soare”) și făcea referire la regiuni sudice mai însorite și mai calde. „Marea de Sud” însemna Marea Mediterană până în anii 1520, când forma pluralului a ajuns să se refere la Oceanul Pacific de Sud.

Est” provine din engleza veche, la rândul său din proto-germanică aus-to- sau austra- („est, spre răsăritul soarelui”), care poate proveni fie din proto-indo-european aus- („a străluci”), fie din hausos, numele reconstituit al unei zeițe teoretice proto-indo-europene asociate zorilor. Ambele origini se leagă de faptul că estul este direcția din care se ivesc zorile.

Vest”, de asemenea, provine din engleza veche, la rândul său din proto-germanică wes-t- sau din proto-indo-european wes-, formă extinsă a we- („a coborî”), deoarece vestul este direcția în care apune soarele.

Busola

„Vestul” folosit în sens geopolitic pentru a separa Europa de Vest și SUA de Orientul Mijlociu/Orient/blocul sovietic a luat naștere în 1918, când a fost folosit pentru a separa Marea Britanie și Franța de Germania și Austro-Ungaria în timpul Primului Război Mondial.

Totuși, de ce le numim puncte cardinale? „Cardinal” provine de la începutul secolului al XIV-lea și a fost derivat din latinescul cardinalis („principal, șef, esențial”).

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot