De la ce vine denumirea de golf? Cum a fost inventat golful?

28.12.2020
De la ce vine denumirea de golf? Cum a fost inventat golful?

Golful este un joc sportiv, care implică lovirea unor mingiuțe cu crose de diferite mărimi, pentru a le introduce în găurile aflate pe un teren, din cât mai puține lovituri. O rundă de golf implică parcurgerea unei distanțe cuprinsă între 10 și 15 km, uneori chiar mai mult. Nu există limită de vârstă pentru competitori, astfel că oricine poate participa dacă cunoaște regulile jocului.

De la ce vine denumirea de golf?

Acest sport are o istorie îndelungată și a fost inventat în Scoția. Se pare că bărbații de la acea vreme doreau să scape de soții și s-au gândit să creeze un sport numai pentru ei. Astfel, a apărut un joc cu motto-ul ”Gentlemen only…Ladies Forbidden”, adicã GOLF. Cu alte cuvinte, expresia înseamnă în traducere liberă: „doar bărbații, femeile sunt interzise”. Odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat, iar femeile pot să joace golf la fel ca bărbații. Se pare că bărbații nu au scăpat de ceea ce s-au temut.

Care sunt regulile la golf?

Având în vedere că terenurile de golf nu sunt toate la fel, există atât reguli universal valabile, cât și reguli locale. Un detaliu comun este faptul că aceste trasee au în general 9 sau 18 găuri. Modul în care se desfășoară golful și regulile acestuia sunt stabilite de „The R&A”, The Royal and Ancient, și „USGA”, U.S. Golf Association.

Așa cum specificam mai sus, fiecare teren are particularitățile sale, astfel că sunt și reguli locale pe lângă cele reglementate de cele două asociații sportive. La golf nu contează condițiile meteorologice sau starea terenului (important este ca terenul să fie practicabil).

Acest sport poate fi practicat, teoretic, tot timpul anului, singura condiție fiind existența luminii diurne. Există însă și terenuri de golf cu nocturnă, însă sunt foarte rare, având în vedere suprafața foarte mare pe care o ocupă (între 15 și 100 hectare, uzual 70 hectare).

Pe terenul de golf nu se face antrenament, ci este exclusiv destinat jocului. Pentru antrenament și instructaj sunt amenajate facilități de „driving range”. Acestea sunt formate din standuri și terenul de aterizare a mingilor. Dimensiunile uzuale ale traseelor/cupelor sunt 300 x 100 m și pe acesta pot exista ținte (targets). Pentru putting sunt amenajate „putting greens” cu mai multe trasee/cupe, uzual 9. Pentru jocul scurt există „chipping area„, care include o zonă de „green„, zona de „fairway” și unul (sau mai multe) „bunker(s)„, întotdeauna umplut(e) cu nisip. Un teren de golf are amenajat și un „driving range” pentru antrenament, dar aceste „driving ranges” pot exista și în afara terenurilor de golf și sunt de obicei amplasate mai aproape de zonele urbane, exclusiv pentru antrenament, potrivit Wikipedia.

Vezi aici unele dintre cele mai bune lovituri din golf!

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot