De la ce vine denumirea de golf? Cum a fost inventat golful?

28.12.2020
De la ce vine denumirea de golf? Cum a fost inventat golful?

Golful este un joc sportiv, care implică lovirea unor mingiuțe cu crose de diferite mărimi, pentru a le introduce în găurile aflate pe un teren, din cât mai puține lovituri. O rundă de golf implică parcurgerea unei distanțe cuprinsă între 10 și 15 km, uneori chiar mai mult. Nu există limită de vârstă pentru competitori, astfel că oricine poate participa dacă cunoaște regulile jocului.

De la ce vine denumirea de golf?

Acest sport are o istorie îndelungată și a fost inventat în Scoția. Se pare că bărbații de la acea vreme doreau să scape de soții și s-au gândit să creeze un sport numai pentru ei. Astfel, a apărut un joc cu motto-ul ”Gentlemen only…Ladies Forbidden”, adicã GOLF. Cu alte cuvinte, expresia înseamnă în traducere liberă: „doar bărbații, femeile sunt interzise”. Odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat, iar femeile pot să joace golf la fel ca bărbații. Se pare că bărbații nu au scăpat de ceea ce s-au temut.

Care sunt regulile la golf?

Având în vedere că terenurile de golf nu sunt toate la fel, există atât reguli universal valabile, cât și reguli locale. Un detaliu comun este faptul că aceste trasee au în general 9 sau 18 găuri. Modul în care se desfășoară golful și regulile acestuia sunt stabilite de „The R&A”, The Royal and Ancient, și „USGA”, U.S. Golf Association.

Așa cum specificam mai sus, fiecare teren are particularitățile sale, astfel că sunt și reguli locale pe lângă cele reglementate de cele două asociații sportive. La golf nu contează condițiile meteorologice sau starea terenului (important este ca terenul să fie practicabil).

Acest sport poate fi practicat, teoretic, tot timpul anului, singura condiție fiind existența luminii diurne. Există însă și terenuri de golf cu nocturnă, însă sunt foarte rare, având în vedere suprafața foarte mare pe care o ocupă (între 15 și 100 hectare, uzual 70 hectare).

Pe terenul de golf nu se face antrenament, ci este exclusiv destinat jocului. Pentru antrenament și instructaj sunt amenajate facilități de „driving range”. Acestea sunt formate din standuri și terenul de aterizare a mingilor. Dimensiunile uzuale ale traseelor/cupelor sunt 300 x 100 m și pe acesta pot exista ținte (targets). Pentru putting sunt amenajate „putting greens” cu mai multe trasee/cupe, uzual 9. Pentru jocul scurt există „chipping area„, care include o zonă de „green„, zona de „fairway” și unul (sau mai multe) „bunker(s)„, întotdeauna umplut(e) cu nisip. Un teren de golf are amenajat și un „driving range” pentru antrenament, dar aceste „driving ranges” pot exista și în afara terenurilor de golf și sunt de obicei amplasate mai aproape de zonele urbane, exclusiv pentru antrenament, potrivit Wikipedia.

Vezi aici unele dintre cele mai bune lovituri din golf!

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot