De la ce vine prescurtarea ATM?

12.10.2023
De la ce vine prescurtarea ATM?

ATM vine de la „Automated Teller Machine” în limba engleză, ceea ce se traduce în română ca „Bancomat Automat”. Acesta este un dispozitiv electronic utilizat în principal pentru efectuarea operațiilor bancare, cum ar fi retragerea de numerar, depunerea de bani sau verificarea soldului contului.

Ce înseamnă ATM?

ATM-urile oferă un mijloc convenabil de acces la serviciile bancare și sunt disponibile în numeroase locații publice, inclusiv în sucursalele băncilor, stațiile de benzină, centre comerciale și alte locuri. Acestea sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume pentru a oferi clienților acces la numerar și alte tranzacții bancare de bază în afara orelor de program ale băncilor.

Cine a inventat bancomatul?

Bancomatul, sau Automated Teller Machine (ATM) în engleză, a fost inventat de către un grup de inventatori și ingineri britanici. John Shepherd-Barron este deseori creditat ca inventatorul bancomatului, deși dezvoltarea acestuia a fost rezultatul efortului colectiv.

John Shepherd-Barron a conceput ideea unui dispozitiv care să permită oamenilor să retragă numerar în orice moment al zilei sau al nopții, și a realizat primul prototip funcțional în anii ’60. Astfel că primul bancomat din lume a fost instalat în 1967 la o sucursală a băncii Barclays din Enfield, Londra. Potrivit historia.ro, acesta nu primea carduri bancare, ci primea cecuri imprimate cu substanțe radioactive, eliberând doar o contravaloare de 10 lire sterline. Aparatul folosea coduri PIN personalizate compuse din 6 cifre, însă după o perioadă de timp, John Shepherd-Barron și-a dat seama că majoritatea oamenilor memorizează doar 4 dintre cele 6 cifre ale codului PIN. Această structură a codului PIN a rămas neschimbată până în zilele noastre. Cel mai bizar este că inventatorul bancomatului a afirmat că ideea genială de a construi acest aparat i-a venit în timp ce stătea în cada de baie.

Deși Shepherd-Barron este recunoscut ca pionier în dezvoltarea bancomatelor, trebuie menționat că au existat și alte contribuții semnificative în domeniu. De exemplu, Don Wetzel, un inginer american, a fost una dintre persoanele care au avut idei similare și a contribuit la dezvoltarea tehnologiei ATM în Statele Unite ale Americii.

Bancomatele au evoluat semnificativ de atunci, folosind tehnologii precum carduri cu benzi magnetice și coduri PIN, devenind o parte esențială a infrastructurii financiare la nivel global. În prezent, este greu de imaginat o societate modernă fără bancomate.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot