De ce salata iceberg se numește astfel? Care e legătura cu icebergul?

14.06.2023
De ce salata iceberg se numește astfel? Care e legătura cu icebergul?

Salata iceberg a fost denumită astfel datorită faptului că are un aspect care se aseamănă cu un iceberg. Frunzele sale strânse și compacte, de culoare verde și albă și textura crocantă, seamănă cu partea de deasupra a unui iceberg care iese din apă. De asemenea, această salată este adesea asociată cu temperaturile scăzute, ca și icebergurile, deoarece își menține prospețimea o perioadă mai îndelungată în frigider.

Numele „iceberg” vine de la cuvântul din limba engleză care înseamnă „munte de gheață” și este folosit pentru a descrie masivele formațiuni de gheață plutitoare care se desprind din ghețari și ajung în apele oceanului. Când salata iceberg a devenit populară în Statele Unite ale Americii în anii 1920, numele a fost asociat cu frumusețea și aspectul caracteristic al unui ghețar. Astfel, denumirea salatei iceberg provine din asemănarea vizuală cu icebergurile, dar și pentru faptul că are o textură crocantă care se sparge în gură asemenea unui ghețar care crapă.

Tot ce trebuie să știi despre salata iceberg?

Frunzele sale sunt dense și crocante, ceea ce oferă o senzație plăcută la mestecare. Salata iceberg poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare. Frunzele sale pot fi utilizate și ca înveliș pentru alte ingrediente.

Salata iceberg are un gust neutru și ușor dulce, ceea ce o face o opțiune versatilă pentru a fi adăugată în diverse preparate culinare. Datorită structurii sale compacte, salata iceberg rezistă bine la temperaturi scăzute, păstrându-și prospețimea mai mult timp în frigider.

Deși conține vitamine și minerale, precum vitamina K, vitamina C și potasiu, valoarea nutritivă a salatei iceberg este considerată moderată în comparație cu alte tipuri de salate verzi. Cu toate acestea, ea poate contribui la aportul de fibre și la hidratarea organismului datorită conținutului său ridicat de apă.

Cu toate acestea, trebuie menționat că adăugarea salatei iceberg într-un regim alimentar echilibrat și variat poate contribui la diversitatea nutrițională și poate adăuga textură și prospețime în preparatele culinare. Este recomandat să combinați salata iceberg cu alte legume cu frunze și alte surse de proteine și nutrienți pentru a avea o dietă sănătoasă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot