De ce rechinii nu au oase?

19.01.2023
De ce rechinii nu au oase?

Pe Pământ există tot felul de viețuitoare, unele mai ciudate ca altele. Printre acestea se găsesc și rechinii, care au fascinat oamenii, de-a lungul timpului, cu forța şi viteza lor. În mod surprinzător, aceste animale marine atât de puternice nu au oase, ci doar cartilaje. Cum este posibil așa ceva?

Rechinii fac parte dintr-o ramură timpurie a peștilor cartilaginoși, cunoscuți sub numele de himere. Oamenii de știință au studiat rechinul-elefant care trăiește în apele din sudul Australiei și în Noua Zeelandă. Aceștia au avut cea mai lentă evoluție dintre toate viețuitoarele de pe Terra în ultimii 400 de milioane de ani și nu atacă oamenii, astfel că au putut fi analizați mai ușor.

De ce rechinii au doar cartilaje?

Cercetătorii au reușit să secvențieze genomul unui rechin-elefant, pentru prima dată, încercând să înțeleagă de ce aceștia au doar cartilaje și nu și oase. Spre deosebire de rechini, oamenii au atât oase, cât și cartilaje, acestea din urmă având rolul de a împiedica frecarea oaselor între ele. Rechinii, în schimb, au un schelet cartilaginos și elastic care îi ajută să fie rapizi și puternici, chiar dacă au un gabarit mare. Pielea însă este foarte dură pentru a compensa lipsa oaselor.

Am studiat mulți genomi pentru amfibieni, pentru păsări și pentru mamifere, dar niciun genom de rechin până în acest moment, a afirmat autorul studiului Byrappa Venkatesh, expert în genomică comparativă la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, potrivit nature.com.

Oamenii de știință au analizat rechinul-elefant și au observat că acesta a evoluat cel mai puțin dintre toate vertebratele de pe Pământ, în ultimii 400 de ani. Datele colectate au arătat că la aceste viețuitoare lipsește o anumită genă care transformă cartilajele în oase.

Genomul rechinului-elefant oferă un instrument neprețuit pentru studii comparative și va ajuta să determine pașii genetici către viața pe uscat, a afirmat Igor Schneider, un biolog evoluționist la Universitatea Federală din Pará, Brazilia, potrivit sursei citată mai sus.

Rechinii sunt pești cu schelet cartilaginos și cu un corp hidrodinamic. Pe Pământ există peste 300 de specii de rechini, iar unele dintre ele se găsesc și în apele dulci.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot