De ce rechinii nu au oase?

19.01.2023
De ce rechinii nu au oase?

Pe Pământ există tot felul de viețuitoare, unele mai ciudate ca altele. Printre acestea se găsesc și rechinii, care au fascinat oamenii, de-a lungul timpului, cu forța şi viteza lor. În mod surprinzător, aceste animale marine atât de puternice nu au oase, ci doar cartilaje. Cum este posibil așa ceva?

Rechinii fac parte dintr-o ramură timpurie a peștilor cartilaginoși, cunoscuți sub numele de himere. Oamenii de știință au studiat rechinul-elefant care trăiește în apele din sudul Australiei și în Noua Zeelandă. Aceștia au avut cea mai lentă evoluție dintre toate viețuitoarele de pe Terra în ultimii 400 de milioane de ani și nu atacă oamenii, astfel că au putut fi analizați mai ușor.

De ce rechinii au doar cartilaje?

Cercetătorii au reușit să secvențieze genomul unui rechin-elefant, pentru prima dată, încercând să înțeleagă de ce aceștia au doar cartilaje și nu și oase. Spre deosebire de rechini, oamenii au atât oase, cât și cartilaje, acestea din urmă având rolul de a împiedica frecarea oaselor între ele. Rechinii, în schimb, au un schelet cartilaginos și elastic care îi ajută să fie rapizi și puternici, chiar dacă au un gabarit mare. Pielea însă este foarte dură pentru a compensa lipsa oaselor.

Am studiat mulți genomi pentru amfibieni, pentru păsări și pentru mamifere, dar niciun genom de rechin până în acest moment, a afirmat autorul studiului Byrappa Venkatesh, expert în genomică comparativă la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, potrivit nature.com.

Oamenii de știință au analizat rechinul-elefant și au observat că acesta a evoluat cel mai puțin dintre toate vertebratele de pe Pământ, în ultimii 400 de ani. Datele colectate au arătat că la aceste viețuitoare lipsește o anumită genă care transformă cartilajele în oase.

Genomul rechinului-elefant oferă un instrument neprețuit pentru studii comparative și va ajuta să determine pașii genetici către viața pe uscat, a afirmat Igor Schneider, un biolog evoluționist la Universitatea Federală din Pará, Brazilia, potrivit sursei citată mai sus.

Rechinii sunt pești cu schelet cartilaginos și cu un corp hidrodinamic. Pe Pământ există peste 300 de specii de rechini, iar unele dintre ele se găsesc și în apele dulci.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot