De ce rechinii nu au oase?

19.01.2023
De ce rechinii nu au oase?

Pe Pământ există tot felul de viețuitoare, unele mai ciudate ca altele. Printre acestea se găsesc și rechinii, care au fascinat oamenii, de-a lungul timpului, cu forța şi viteza lor. În mod surprinzător, aceste animale marine atât de puternice nu au oase, ci doar cartilaje. Cum este posibil așa ceva?

Rechinii fac parte dintr-o ramură timpurie a peștilor cartilaginoși, cunoscuți sub numele de himere. Oamenii de știință au studiat rechinul-elefant care trăiește în apele din sudul Australiei și în Noua Zeelandă. Aceștia au avut cea mai lentă evoluție dintre toate viețuitoarele de pe Terra în ultimii 400 de milioane de ani și nu atacă oamenii, astfel că au putut fi analizați mai ușor.

De ce rechinii au doar cartilaje?

Cercetătorii au reușit să secvențieze genomul unui rechin-elefant, pentru prima dată, încercând să înțeleagă de ce aceștia au doar cartilaje și nu și oase. Spre deosebire de rechini, oamenii au atât oase, cât și cartilaje, acestea din urmă având rolul de a împiedica frecarea oaselor între ele. Rechinii, în schimb, au un schelet cartilaginos și elastic care îi ajută să fie rapizi și puternici, chiar dacă au un gabarit mare. Pielea însă este foarte dură pentru a compensa lipsa oaselor.

Am studiat mulți genomi pentru amfibieni, pentru păsări și pentru mamifere, dar niciun genom de rechin până în acest moment, a afirmat autorul studiului Byrappa Venkatesh, expert în genomică comparativă la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, potrivit nature.com.

Oamenii de știință au analizat rechinul-elefant și au observat că acesta a evoluat cel mai puțin dintre toate vertebratele de pe Pământ, în ultimii 400 de ani. Datele colectate au arătat că la aceste viețuitoare lipsește o anumită genă care transformă cartilajele în oase.

Genomul rechinului-elefant oferă un instrument neprețuit pentru studii comparative și va ajuta să determine pașii genetici către viața pe uscat, a afirmat Igor Schneider, un biolog evoluționist la Universitatea Federală din Pará, Brazilia, potrivit sursei citată mai sus.

Rechinii sunt pești cu schelet cartilaginos și cu un corp hidrodinamic. Pe Pământ există peste 300 de specii de rechini, iar unele dintre ele se găsesc și în apele dulci.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot