De ce nu i-a plăcut mamei lui Liviu Rebreanu cartea „Pădurea Spânzuraților”?

13.05.2022
De ce nu i-a plăcut mamei lui Liviu Rebreanu cartea „Pădurea Spânzuraților”?

Liviu Rebreanu (1885 – 1944) a fost unul dintre cei mai buni prozatori și dramaturgi români din istorie. Acesta este considerat în literatura română întemeietorul romanului modern. Operele sale au fost apreciate la nivel național, astfel încât a ajuns să fie membru titular al Academiei Române.

Printre romanele sale cele mai cunoscute se numără „Ion”, „Răscoala” și „Pădurea Spânzuraților”. Nu de puține ori, copiilor care susțineau examenul de Bacalaureat au avut de analizat citate din aceste opere sau de caracterizat personajele creionate de Rebreanu.

Întrucât a fost unul dintre cei mai importanți scriitori din România, viața lui Liviu Rebreanu a fost pusă sub microscop de autoritățile statului, fiindcă a trăit într-o perioadă plină de evenimente istorice.

Liviu Rebreanu a avut 13 frați

Vasile Rebreanu și Ludovica au avut 14 copii, printre ei și Liviu. Fiecare dintre aceștia a avut propriul lor destin, mai mult sau mai puțin tragic. Liviu a fost cel mai mare dintre frații săi, iar cel mai mic a fost Tiberiu Rebreanu. Ilderim Rebreanu, fiul lui Tiberiu Rebreanu,  a povestit fapte mai puțin știute despre familia Rebreanu, lucruri care nu aveau cum să fie făcute publice decât de cineva din interior.

De exemplu, Ludovica, mama lui Liviu Rebreanu, a citit doar jumătate de carte din „Pădurea Spânzuraților” și s-a oprit, afirmând: „păi… nu-i despre Emil!”, cu toate că scena execuţiei era, de fapt, o descriere a felului în care a sfârşit fiul său.

În ceea ce privește romanul „Ion”, Liviu Rebreanu a mărturisit că s-a inspirat din viața unei familii de țărani din Bistriţa-Năsăud. Ion a avut acelaşi nume şi în viaţa reală, pe când Ana s-a numit, de fapt, Rodovica. Ion şi Ana, pe numele real Ion şi Rodovica Boldijer, au trăit la începutul anilor 1920. Cei doi au avut șase copii, trei fete și trei băieți.

Ion, după ce a aflat că unchiul meu a scris un roman inspirat de el, i-a cerut drepturi de autor. Dar era absurd să-i dea Liviu ceva, pentru că el scrisese literatură…, a povestit Ilderim Rebreanu pentru qmagazine.ro.

Un alt lucru mai puțin știut de lume a fost faptul că romanul preferat al lui Liviu Rebreanu a fost „Adam şi Eva”. Ilderim a povestit că în romanul „Pădurea Spânzuraților” există multe ficțiune.

Pai, romanul nu seamana cu realitatea, e fictiune pura. Doar executia lui Emil si ceva momente, Ghimes, frontul italian sunt reale pentru ca sunt luate de Liviu Rebreanu din corespondenta, din scrisorile lui Emil. Altfel nu avea de unde sa stie. Ei au corespondat pana la intrarea Romaniei in razboi, dupa aceea corespondenta a fost interzisa, a mărturisit nepotul lui Liviu Rebreanu, într-un interviu pentru revistatango.ro.

Liviu Rebreanu a murit pe 1 septembrie 1944, măcinat de boală. Avea doar 59 de ani.

Foto: clopotel.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot