De ce nu e bine să arunci gunoiul noaptea?

07.08.2023
De ce nu e bine să arunci gunoiul noaptea?

România este o țară a miturilor, a poveștilor și a legendelor. Există foarte multe zicale care tind să sperie oamenii și să îi facă atenți. Una dintre aceasta este faptul că nu este indicat să arunci gunoiul după lăsarea întunericului. De ce nu trebuie aruncat gunoiul noaptea? Care este diferența față de zi?

De ce nu se aruncă gunoiul noaptea?

gunoiul

Superstițiile sunt cele care ne țin mintea antrenată. De-a lungul istoriei, au apărut nenumărate obiceiuri pentru a ține departe anumite frici. România este un stat al contrastelor, în care există numeroase superstiții. Cu siguranță toată lumea a auzit de busuiocul de sub pernă sau grâul pus cu ocazia Sfântului Andrei.

De cele mai multe ori, bătrânii, în special bunicii, sunt cei care ne reamintesc gândurile străvechi. Una dintre superstițiile bătrânești este ca atunci când vă mutați în casă nouă, nu ar trebui să vă aduceți mătura veche. Astfel, se spune că luati tot ghinionul din trecut. Cu toate că nu toți înțeleg rolul măturii și al ghinionului, mitul are rolul de a ține vie idea de legare cu tradiționalul.

Una dintre cele mai comune superstiții este aceea că nu trebuie să duci gunoiul noaptea. Chiar dacă nu este de înțeles, se spune că dacă scoți gunoiul noaptea sau dai praful de pe covoare înainte de apus, îți arunci norocul și nu vei avea bani. Totodată, se zice că dacă nu te conformezi vei primi vizita unui străin.

Cele mai ciudate superstiții românești

Cei din mediul rural reușesc să mențină vie ideea de străvechi. Cei mutați la oraș nu mai cred în trsdițional, singurele griji fiind locul de muncă și salariul. Astfel că, mai jos redactorii shtiu.ro au găsit unele dintre cele mai stranii superstiții autohtone:

  1. Dacă visezi urs, vei avea noroc.
  2. Nu este bine să tai unghiile copilului mic, până când împlinește vârsta de un an, altfel devine hoț când va crește.
  3. Dacă ești căsătorit, nu trebuie să mănânci pe vatra cuptorului, căci vei fi văduv.
  4. Când mămăliga rămâne lipită de ceaun, nu este bine să o mănânci, căci vei atrage necazuri.
  5. În Moldova se crede că oamenii care au gropițe în obraji vor fura.
  6. Încrucișarea degetelor aduce noroc.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot