De ce musculițele sunt atrase de culori deschise și, mai ales, de galben?

11.06.2024
De ce musculițele sunt atrase de culori deschise și, mai ales, de galben?

Cui nu i s-a întâmplat măcar o dată să se îmbrace în plină vară cu un tricoul deschis la culoare și să atragă tot felul de musculițe? Dar, de ce aceste insecte sunt ispitite de culorile deschise?

Galben, culoarea de care sunt atrase musculițele

Procesul prin care insectele sunt atrase de anumite culori poartă numele de fototaxie, scrie ecopest-supply.com. Totul are legătură cu instinctele biologice ale insectelor. Insectele au nevoie de polen și nectar pentru a supraviețui, iar florile galbene oferă adesea atât polen cât și nectar. Acesta este motivul pentru care unele insecte sunt atrase de culoarea galbenă și tocmai de aceea „vânează” tricourile noastre galbene.

Oamenii au speculat această atracție a musculițelor pentru culoarea galbenă și au făcut capcanele lipicioase pentru insecte de culoare, da, ați ghicit, galbenă.

Muștele simt gustul mâncării cu ajutorul… picioarelor.

Asemeni fluturilor, muștele simt ce gust are mâncarea folosind picioarele. Muștele au papilele gustative localizate în partea inferioară a picioarelor. De obicei, când aterizează pe un aliment pe care ele îl consideră gustos, acestea sar de colo colo pe acel aliment, pentru a-l savura mai bine. Totodată, stomacul muștelor nu este adaptat la digestia alimentelor solide, prin urmare, înainte de a mânca, îl umezesc cu salivă.

De unde vine expresia „rea de muscă”?

Conform dicționarului, locuțiunea rea de muscă are două sensuri: unul propriu „(despre vite, cai) care suferă din pricina muștelor” și unul figurat „(persoană) care nu-și poate înfrâna simțurile; (om) senzual”.

Așadar, referitor la oameni expresia „rea de muscă” se referă la o femeie nimfomană, care nu este satisfăcută de propriul bărbat și caută să își îndeplinească plăcerile carnale prin alte relații.

Trebuie specificat totuși că bârfa este prin definiție ceva peiorativ, iar dacă o femeie este catalogată ca fiind rea de muscă nu înseamnă că este automat adevărat.

Cum scapi de musculițele de oțet din casă?

Pentru că musculițele bețive sunt extrem de enervante, iată câteva trucuri geniale care te ajută să scapi de ele și să le alungi de la tine din casă. Cea mai simplă metodă de a scăpa de musculițele bețive este să pregătești o capcană cu oțel de mere. Pune oțetul într-un bol pe care-l vei acoperi cu o folie alimentară.

Apoi, cu ajutorul unui ac vei găuri folia în așa fel încât musculițele bețive să aibă loc să pătrundă în recipient. Acestea vor fi atrase de mirosul dulce al oțetului și se vor îneca în lichid. Simplu, nu?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot