De ce la fabrica de armament de la Cugir sunt angajate numai femei pentru încărcarea muniţiei cu praf de puşcă?

17.02.2022
De ce la fabrica de armament de la Cugir sunt angajate numai femei pentru încărcarea muniţiei cu praf de puşcă?

Fabrica de arme de la Cugir are o istorie bogată. România avea nevoie de armament, în perioada anilor 1920, din cauza vremurilor tulburi de pe plan european și mondial. Drept urmare, în 1925, s-a luat decizia la Paris să se realizeze o fabrică de armament în România. Locația? Cugir. Construcția a fost terminată în 1928, iar prima comandă a venit abia în anul 1932.

În prezent, pe poarta fabricii intră în fiecare zi peste 1.000 de muncitori, profesionalismul lor fiind recunoscut pe plan internațional, fiindcă uzina are contracte comerciale cu Statele Unite ale Americii de peste 20 de ani, dar și cu țări din Europa, Africa și Asia. Practic 95% din producție merge către export.

Muniția cu praf de pușcă este încărcată doar de femei

Fabrica produce atât arme şi muniţie pe calibre ale armatelor NATO, cât şi pentru cele din afara Alianţei care folosesc calibre de tip sovietic. În uzină lucrează atât femei cât și bărbați, iar fiecare știe ce are de făcut. De exemplu, sunt unele zone din fabrică destinate doar femeilor, cum ar fi încărcarea muniției cu praf de pușcă. De ce? Este simplu. Reprezentantele sexului frumos beneficiază de o capacitate de concentrare mai mare decât bărbații.

Protecția angajaților este foarte bine realizată, astfel că în apropierea fiecărui post de încărcare cu pulbere, înconjurat cu geamuri blindate, există un bazin cu apă încălzită în care angajații să sară dacă apare un pericol. Din nefericire, în trecut au fost diferite explozii în care o persoană chiar și-a pierdut viața.

Fabrica de armament produce un AKM îmbunătățit

Uzina a produs, în trecut, şi maşini de spălat, respectiv maşini de cusut, însă aceste departamente au dat faliment. Fabrica de armament de la Cugir produce, în prezent, celebra armă de foc AKM, altfel spus ”kalashnikov-ul” românesc. Pușca a fost modificată și îmbunătățită de inginerii români, fiind realizată după o licență sovietică.

Totodată, fabrică lucrează la o nouă puşcă mitralieră de asalt, numită NAT1. Aceasta a început să fie dezvoltată odată cu intrarea României în NATO.

Necesitatea a apărut odată cu aderarea României la NATO şi trecerea pe armamentul compatibil din punct de vedere tehnic pe armamentele compatibile NATO. Ca performanţe, NAT1 este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M. Are un încărcător de 30 de cartuşe, dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă, se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât şi la condiţiile tehnice, a declarat în anul 2017 directorul fabricii, Nicolae Mihăilesc, potrivit adevarul.ro.

Fabrica de la Cugir exportă arme în țările unde nu există restricții internaționale, cel mai mare contract fiind cel cu SUA, unde livrează arme de vânătoare în valoare de milioane de dolari în fiecare an.

Foto: adevarul.ro și youtube.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Cele mai norocoase zodii ale lunii aprilie 2023. Vor fi lovite de o mare șansă
Celebra cântăreaţă de muzică populară care s-a RETRAS la mănăstire! Nimeni nu se aştepta: 'Nu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Cât de repede expiră benzina din rezervorul tău: sunt brânzeturi care au termenul de valabilitate...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising