De ce ghiorțăie mațele?

11.07.2023
De ce ghiorțăie mațele?

Ghiorțăitul mațelor poate reprezenta un moment stânjenitor, deoarece se poate face simțit atunci când ești într-o ședință la birou sau în timpul cursurilor la facultate și nu numai. Cauzele sunt multiple și, din fericire, nu înseamnă probleme grave de sănătate. Dar ce declanșează, totuși, acest zgomot stomacal?

Ce spun doctorii despre ghiorțăitul mațelor?

În tradiția populară, se spune că atunci când îți ghiorțăie mațele de fapt îți este foame. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, fiindcă acest zgomot stomacal este de fapt un aspect normal al procesului de digestie. Chiar și așa, situația poate fi una deranjantă, deoarece poate apărea într-un moment nepotrivit, de liniște maximă, iar toți din jurul tău vor ști că tu ești ”vinovatul”.

Trebuie precizat faptul că zgomotul nu vine însă din stomac, ci din intestinul subțire. Potrivit medicilor, pentru ca stomacul tău să se mărească este necesar ca mușchii intestinului să pună în mișcare mâncarea, să ai lichid în stomac și gaz de la aerul pe care îl înghiți. Altfel spus, acest proces se numește digestie și duce la ghiorțăitul mațelor în multe cazuri.

Ce înseamnă când îți ghiorțăie mațele?

Mațele ghiorțăie din mai multe motive și, de obicei, niciunul dintre ele nu înseamnă că sunt probleme grave de sănătate. Ba mai mult, dacă aceste bolboroseli stomacale nu s-ar auzi nici cu stetoscopul de către doctor, atunci înseamnă că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. Lipsa ghiorțăitului de mațe poate fi cauzat de peritonită, pacreatită, pneumonie, scăderea potasiului din sânge, rahianestezie, infarct mezenteric, diabet zaharat sau insuficiență renală.

Atunci când stomacul este gol, mușchii săi pot începe să se contracte și să se relaxeze în mod regulat, ceea ce produce ghiorțăitul de mațe. Pe măsură ce alimentele sunt digerate și deplasate prin tractul digestiv, acest proces poate crea și el sunete ușoare.

Potrivit bzi.ro, zgomotele stomacale pot apărea și în situațiile de diaree cu scaune frecvente, după o masă îmbelșugată sau prost tolerată, din cauza fumatului excesiv, a mestecării de gumă, a mâncatului rapid și multe altele.

Trebuie precizat că ghiorțăitul mațelor în mod obișnuit nu este considerat un simptom al unei probleme de sănătate. Cu toate acestea, dacă zgomotul este însoțit de simptome neplăcute, cum ar fi durere abdominală severă, tulburări digestive persistente sau scădere în greutate inexplicabilă, ar fi recomandat să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot