De ce ghiorțăie mațele?

11.07.2023
De ce ghiorțăie mațele?

Ghiorțăitul mațelor poate reprezenta un moment stânjenitor, deoarece se poate face simțit atunci când ești într-o ședință la birou sau în timpul cursurilor la facultate și nu numai. Cauzele sunt multiple și, din fericire, nu înseamnă probleme grave de sănătate. Dar ce declanșează, totuși, acest zgomot stomacal?

Ce spun doctorii despre ghiorțăitul mațelor?

În tradiția populară, se spune că atunci când îți ghiorțăie mațele de fapt îți este foame. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, fiindcă acest zgomot stomacal este de fapt un aspect normal al procesului de digestie. Chiar și așa, situația poate fi una deranjantă, deoarece poate apărea într-un moment nepotrivit, de liniște maximă, iar toți din jurul tău vor ști că tu ești ”vinovatul”.

Trebuie precizat faptul că zgomotul nu vine însă din stomac, ci din intestinul subțire. Potrivit medicilor, pentru ca stomacul tău să se mărească este necesar ca mușchii intestinului să pună în mișcare mâncarea, să ai lichid în stomac și gaz de la aerul pe care îl înghiți. Altfel spus, acest proces se numește digestie și duce la ghiorțăitul mațelor în multe cazuri.

Ce înseamnă când îți ghiorțăie mațele?

Mațele ghiorțăie din mai multe motive și, de obicei, niciunul dintre ele nu înseamnă că sunt probleme grave de sănătate. Ba mai mult, dacă aceste bolboroseli stomacale nu s-ar auzi nici cu stetoscopul de către doctor, atunci înseamnă că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. Lipsa ghiorțăitului de mațe poate fi cauzat de peritonită, pacreatită, pneumonie, scăderea potasiului din sânge, rahianestezie, infarct mezenteric, diabet zaharat sau insuficiență renală.

Atunci când stomacul este gol, mușchii săi pot începe să se contracte și să se relaxeze în mod regulat, ceea ce produce ghiorțăitul de mațe. Pe măsură ce alimentele sunt digerate și deplasate prin tractul digestiv, acest proces poate crea și el sunete ușoare.

Potrivit bzi.ro, zgomotele stomacale pot apărea și în situațiile de diaree cu scaune frecvente, după o masă îmbelșugată sau prost tolerată, din cauza fumatului excesiv, a mestecării de gumă, a mâncatului rapid și multe altele.

Trebuie precizat că ghiorțăitul mațelor în mod obișnuit nu este considerat un simptom al unei probleme de sănătate. Cu toate acestea, dacă zgomotul este însoțit de simptome neplăcute, cum ar fi durere abdominală severă, tulburări digestive persistente sau scădere în greutate inexplicabilă, ar fi recomandat să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot