De ce este sănătos borșul?

18.07.2022
De ce este sănătos borșul?

Borșul este un preparat folosit în mai multe gastronomii din lume. Acesta are o serie de proprietăți benefice organismului uman și este consumat inclusiv în curele de slăbire. Potrivit specialiștilor în sănătate, borșul preparat acasă este cel mai sănătos, fiindcă cel din comerț poate conține conservanți și aditivi alimentari.

Ce este borșul?

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de secară sau de grâu. Acesta este folosit în bucătăria românească pentru a acri ciorba. Borșul diferă la gust în funcție de regiunea în care este preparat, fiindcă sunt folosite diferite ingrediente. Cu toate acestea, baza de plecare este aceeași la toate borșurile, adică tărâță de grâu sau de secară ori făină de mălai și leușteanul. În unele zone, pentru un plus de aromă se adaugă pătrunjel, mărar sau țelină, iar tărâța de grâu este înlocuită cu pâinea neagră. Peste toate aceste ingrediente se toarnă apă fierbinte și se lasă la temperatura camerei între 1 și 4 zile, timp în care zeama se va acri și va avea acel gust specific.

Ce proprietăți are borșul?

Consumul de borș are o serie de proprietăți benefice pentru corpul uman. Acesta este bogat în vitamine și enzime, acizi organici, minerale, având, totodată, și un rol purificator ajutând organismul să se detoxifice.

Iată care sunt principalele efecte benefice ale borșului pentru organismul uman:

1. Preparatul ajută aparatul cardiovascular să funcționeze cum trebuie.

2. Borșul are proprietăți antibacteriene și antivirale. Totodată, acesta întărește sistemul imunitar.

3. Este foarte bun la digestie și ajută la funcționarea optimă a colonului, iar ultimele date arată că poate preveni într-o anumită măsură cancerul de colon.

4. Borșul este sărac în calorii și poate ajuta persoanele care doresc să slăbească, fiindcă stimulează arderea grăsimilor.

5. Produsul ajută foarte mult funcția renală.

6. Faimosul borș este foarte bun de consumat atunci când vrei să scapi de starea de mahmureală. Acesta ajută organismul uman să scape de simptomele neplăcute provocate de consumul de alcool.

7. Preparatul conține mai multe probiotice, atât de necesare pentru mucoasa stomacală.

8. Borșul ajută la absorbția vitaminelor în corpul uman, dar și a unor metale, precum nichelul, cuprul sau seleniul.

9. Borșul ajută la reglarea glicemiei, fiind foarte bun de consumat de persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2.

10. Borșul redă pofta de mâncare și trezește organismului din starea de apatie.

Trebuie precizat că persoanele care suferă de afecțiuni gastrice nu trebuie să consume acest preparat. Totodată, este recomandat ca acesta să fie consumat în cantități moderate, fiindcă are proprietăți laxative.

Foto: youtube.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului... citește tot
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
adplus-dvertising