De ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în opera lui Michelangelo?

02.05.2024
De ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în opera lui Michelangelo?

Unul dintre cei mai mari artiști pe care i-a dat omenirea a fost, cu siguranță, Michelangelo, cel care a pictat tavanul Capelei Sixtine. Operele lui Michelangelo sunt pline de simboluri, unele explicate, altele nu. V-ați întrebat vreodată de ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în faimoasa operă de artă, a lui Michelangelo, de pe tavanul Capelei Sixtine din Vatican?

Când i s-a cerut să picteze tavanul Capelei Sixtine, Michelangelo avea 30 de ani. Michelangelo a pictat plafonul Capelei Sixtine în patru ani între anii 1508-1512, realizând imaginile dinspre est spre vest, începând de la intrarea în capelă şi încheind deasupra altarului. Picturile acoperă 1.100 de metri pătrați.

Michelangelo n-a vrut să picteze tavanul Capelei Sixtine

Michelangelo nu a fost foarte încântat de sarcina de a picta tavanul Capelei Sixtine. Potrivit istoricilor, Michelangelo se considera un sculptor bun, însă nu un pictor desăvârșit. Cu toate acestea, a acceptat această sarcină fiindcă era o cerere din partea Papei.

Reprezentarea lui Dumnezeu în fresce a fost una dintre primele de acest gen. Tatăl nostru a fost prezentat ca un bărbat, cu părul lung, alb și barbă, o imagine care de-a lungul timpului a devenit destul de comună.

Falanga contractată reprezintă… liberul arbitru

În lucrare, degetul lui Dumnezeu este extins la maxim, dar degetul lui Adam (primul om) este cu ultimele falange contractate. Sensul artei este de a explica că Dumnezeu este întotdeauna acolo, dar decizia este a omului. Dacă omul dorește să-L atingă pe Dumnezeu, va trebui să-și întindă degetul, dar, dacă nu întinde degetul, își poate parcurge întreaga viață fără a-L căuta. Ultima falangă contractată a degetului lui Adam reprezintă, de fapt, liberul arbitru.

Se spune că prin această lucrare Michelangelo și-a demonstrat și cunoștințele despre anatomia umană. În panoul care îi înfățișează pe Tatăl nostru și Adam, îngerii îl înconjoară pe Dumnezeu, iar forma din jurul lor este aceeași ca a creierului uman și se crede că aceasta a fost o demonstrație a faptului că Dumnezeu le dă inteligență oamenilor.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot