De ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în opera lui Michelangelo?

02.05.2024
De ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în opera lui Michelangelo?

Unul dintre cei mai mari artiști pe care i-a dat omenirea a fost, cu siguranță, Michelangelo, cel care a pictat tavanul Capelei Sixtine. Operele lui Michelangelo sunt pline de simboluri, unele explicate, altele nu. V-ați întrebat vreodată de ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în faimoasa operă de artă, a lui Michelangelo, de pe tavanul Capelei Sixtine din Vatican?

Când i s-a cerut să picteze tavanul Capelei Sixtine, Michelangelo avea 30 de ani. Michelangelo a pictat plafonul Capelei Sixtine în patru ani între anii 1508-1512, realizând imaginile dinspre est spre vest, începând de la intrarea în capelă şi încheind deasupra altarului. Picturile acoperă 1.100 de metri pătrați.

Michelangelo n-a vrut să picteze tavanul Capelei Sixtine

Michelangelo nu a fost foarte încântat de sarcina de a picta tavanul Capelei Sixtine. Potrivit istoricilor, Michelangelo se considera un sculptor bun, însă nu un pictor desăvârșit. Cu toate acestea, a acceptat această sarcină fiindcă era o cerere din partea Papei.

Reprezentarea lui Dumnezeu în fresce a fost una dintre primele de acest gen. Tatăl nostru a fost prezentat ca un bărbat, cu părul lung, alb și barbă, o imagine care de-a lungul timpului a devenit destul de comună.

Falanga contractată reprezintă… liberul arbitru

În lucrare, degetul lui Dumnezeu este extins la maxim, dar degetul lui Adam (primul om) este cu ultimele falange contractate. Sensul artei este de a explica că Dumnezeu este întotdeauna acolo, dar decizia este a omului. Dacă omul dorește să-L atingă pe Dumnezeu, va trebui să-și întindă degetul, dar, dacă nu întinde degetul, își poate parcurge întreaga viață fără a-L căuta. Ultima falangă contractată a degetului lui Adam reprezintă, de fapt, liberul arbitru.

Se spune că prin această lucrare Michelangelo și-a demonstrat și cunoștințele despre anatomia umană. În panoul care îi înfățișează pe Tatăl nostru și Adam, îngerii îl înconjoară pe Dumnezeu, iar forma din jurul lor este aceeași ca a creierului uman și se crede că aceasta a fost o demonstrație a faptului că Dumnezeu le dă inteligență oamenilor.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot