De ce chinezii nu sunt blonzi?

30.05.2024
De ce chinezii nu sunt blonzi?

Într-o țară cu 1,4 miliarde de oameni, în care peste 91% din populație are origini chineze, orice altă culoare a părului în afară de negrul standard iese în evidență. Pentru că, rar vezi un chinez blond. De ce?

De ce vezi doar chinezi bruneți?

Populațiile asiatice nu au dezvoltat o mutație pentru părul blond sau roșcat în același mod în care au făcut-o populațiile din alte zone (cum ar fi Europa de Nord). Culoarea părului negru este dominantă și necesită o singură genă pentru ca persoana să aibă părul negru.

Culoarea părului are legătură și cu temperatura. De exemplu, în Asia de Sud-Est, unde temperaturile sunt extrem de calde, aproape toată lumea are părul negru. Realitatea este că majoritatea țărilor asiatice sunt pur și simplu fierbinți. În țările asiatice mai reci, cum ar fi nordul Chinei și Japonia, pielea este mai palidă și părul mai puțin negru.

În țările mai răcoroase, cele care au o iarnă adevărată cu temperaturi de sub zero grade Celsius, putem observa pielea mai albă și mai puțin păr negru. Temperaturile mai calde înseamnă mai multă melatonină, păr mai închis și piele mai întunecată. Locuitorii țărilor nordice (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, etc.), unde temperaturile sunt scăzute, sunt, în mod majoritat, blonzi.

Grupul chinez excepție de la regulă

Poporul etnic Miao din provincia Guizhou din China, un subgrup de oameni Hmong, a fost descris ca având ochi albaștri și păr blond. În perioadele intense de persecuție chineză, mulți Miao au fost uciși pentru că erau ușor de identificat. Izvoarele istorice confirmă că Miao a trăit cândva în nordul și centrul Chinei înainte de a fi împinși spre sud, scrie asiaharvest.org.

În anul 1924, F. M. Savina de la Societatea Misionară Străină din Paris a publicat o carte în care susținea că Miao sunt de origine caucaziană. Savina a scris: „În aparență, Miao au tenul galben pal, aproape alb, părul lor este adesea maro deschis sau închis, uneori chiar roșu sau blond de mătase, iar câțiva chiar au ochi albaștri pal”. Oamenii de știință nu au o explicație pentru faptul că cei din grupul Miao sunt blonzi.

Grupul etnic Miao

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot