De ce chinezii nu sunt blonzi?

30.05.2024
De ce chinezii nu sunt blonzi?

Într-o țară cu 1,4 miliarde de oameni, în care peste 91% din populație are origini chineze, orice altă culoare a părului în afară de negrul standard iese în evidență. Pentru că, rar vezi un chinez blond. De ce?

De ce vezi doar chinezi bruneți?

Populațiile asiatice nu au dezvoltat o mutație pentru părul blond sau roșcat în același mod în care au făcut-o populațiile din alte zone (cum ar fi Europa de Nord). Culoarea părului negru este dominantă și necesită o singură genă pentru ca persoana să aibă părul negru.

Culoarea părului are legătură și cu temperatura. De exemplu, în Asia de Sud-Est, unde temperaturile sunt extrem de calde, aproape toată lumea are părul negru. Realitatea este că majoritatea țărilor asiatice sunt pur și simplu fierbinți. În țările asiatice mai reci, cum ar fi nordul Chinei și Japonia, pielea este mai palidă și părul mai puțin negru.

În țările mai răcoroase, cele care au o iarnă adevărată cu temperaturi de sub zero grade Celsius, putem observa pielea mai albă și mai puțin păr negru. Temperaturile mai calde înseamnă mai multă melatonină, păr mai închis și piele mai întunecată. Locuitorii țărilor nordice (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, etc.), unde temperaturile sunt scăzute, sunt, în mod majoritat, blonzi.

Grupul chinez excepție de la regulă

Poporul etnic Miao din provincia Guizhou din China, un subgrup de oameni Hmong, a fost descris ca având ochi albaștri și păr blond. În perioadele intense de persecuție chineză, mulți Miao au fost uciși pentru că erau ușor de identificat. Izvoarele istorice confirmă că Miao a trăit cândva în nordul și centrul Chinei înainte de a fi împinși spre sud, scrie asiaharvest.org.

În anul 1924, F. M. Savina de la Societatea Misionară Străină din Paris a publicat o carte în care susținea că Miao sunt de origine caucaziană. Savina a scris: „În aparență, Miao au tenul galben pal, aproape alb, părul lor este adesea maro deschis sau închis, uneori chiar roșu sau blond de mătase, iar câțiva chiar au ochi albaștri pal”. Oamenii de știință nu au o explicație pentru faptul că cei din grupul Miao sunt blonzi.

Grupul etnic Miao

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot