De ce carnea de porc iberic este apreciată?

11.01.2023
De ce carnea de porc iberic este apreciată?

Românii sunt mari consumatori de carne de porc. Magazinele sunt pline cu aceste produse alimentare, în special în preajma sărbătorilor, atunci când această carne este cumpărată din abundență. În ultimul timp, oamenii au început să fie mai selectivi și caută să achiziționeze sau să consume, acasă sau la restaurant, carne de porc iberic. Porcul spaniol a ajuns să fie mai apreciat decât cel românesc.

De ce carnea de porc iberic este considerată mai bună?

Carnea de porc iberic este apreciată peste tot în lume, iar în ultimii ani a început să prindă și în România. Produsele alimentare care provin din această carne au un gust unic și o calitate superioară, asta și pentru că animalul este crescut în libertate totală și este hrănit doar cu ghindă și iarbă. Dieta face ca straturile musculare ale porcului să obțină o suculență aparte și să existe foarte puțină grăsime.

Porcul vine din zona Spaniei, din Peninsula Iberică, din sud-vestul ei. Merg pe un câmp, undeva la 3-4 hectare pe zi, mănâncă doar ghindă şi iarbă. Porcii spanioli stau liberi cât e ziua de lungă. Sunt sacrificaţi la cel mult 60 de kilograme, iar carnea nu are aproape deloc grăsime. Nu e de mirare că o friptură a ajuns să fie o delicatesă, a declarat pentru Antena 1 Daniel, bucătar profesionist.

Carnea de porc iberic este considerată o delicatesă, de aceea și prețul este unul foarte piperat. Aceasta este apreciată nu numai pentru gustul său foarte bun, dar și pentru faptul că are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman.

E plină de vitamine. Cei care au probleme vasculare pot consuma, fiindcă este foarte sănătosă. Are vitamina B12, B6, vitamina A, grăsimea la fel este foarte sănătoasă, nu are colesterol, a adăugat bucătarul profesionist, potrivit sursei citată mai sus.

Din păcate, prețul nu este pentru toată lumea, iar un kilogram de jamon iberic costă peste 100 de euro. Ba mai mult, o bucată întreagă care a fost maturată luni de zile ajunge să coste cât o vacanță de lux, adică undeva la 2.500 – 3.000 de euro.

Foto: exquis.ro și disteco.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot