De ce Canada și SUA au granițe drepte?

23.03.2023
De ce Canada și SUA au granițe drepte?

SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie dreaptă. Oare de ce au fost gândite astfel?

De ce statele din SUA au formă dreptunghiulară?

O privire asupra hărții Statelor Unite ale Americii îi face pe mulți oameni să se întrebe de ce foarte multe state au o formă aproape dreptunghiulară. Multe dintre acestea au cel puțin o graniță în linie dreaptă. Acest lucru este valabil și în cazul provinciilor din Canada. Situația este una ciudată, având în vedere că granițele dintre țări și state tind să fie neregulate, fiind stabilite, de obicei, după formele geografice.

Când granițele au fost trasate printr-o zonă în care locuiau deja oamenii, acestea tindeau să fie în zig-zag, fiindcă persoanele din zonă aveau interesele lor în regiune. Cum ar fi fost o frontieră în linie dreaptă care trecea chiar prin câmpurile unui fermier. Cu siguranță nu și-ar fi dorit ca pământul lui să fie împărțit între două state sau țări. Prin urmare, în astfel de cazuri, granița a luat forma care a satisfăcut majoritatea oamenilor din zonă.

În trecut, oamenii s-au așezat în Statele Unite ale Americii în zona de est și în cea de vest. Ca atare, statele centrale au fost foarte puțin populate, iar când au fost trasate granițele nimeni nu s-a opus, astfel că autoritățile au decis să tragă o linie dreaptă, efectiv. De obicei, frontierele au fost gândite în funcție de râuri și munți, însă atunci când aceste forme geografice au lipsit cu desăvârșire, o linie dreaptă a părut a fi alegerea perfectă.

Granița dintre SUA și Canada

Această idee a fost valabilă și atunci când a fost trasată granița dintre SUA și Canada. Frontiera dintre cele două țări este formată, în cea mai mare parte, din două linii drepte: una verticală și cealaltă orizontală. Trebuie precizat că mai sunt unele zone neregulate.

Granița dintre Canada și Statele Unite este cea mai lungă graniță internațională din lume cu o lungime de 8.891 de kilometri. Frontiera terestră are două secțiuni: o linie orizontală în partea de sud și o linie verticală în partea de vest, unde se găsește statul american Alaska. Comisia binațională de delimitare internațională se ocupă de chestiunile legate de marcarea și menținerea graniței, iar Comisia mixtă internațională se ocupă de problemele referitoare la apele de graniță.

Foto: sovereignlimits.com și dashamlav.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot