De ce Canada și SUA au granițe drepte?

23.03.2023
De ce Canada și SUA au granițe drepte?

SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie dreaptă. Oare de ce au fost gândite astfel?

De ce statele din SUA au formă dreptunghiulară?

O privire asupra hărții Statelor Unite ale Americii îi face pe mulți oameni să se întrebe de ce foarte multe state au o formă aproape dreptunghiulară. Multe dintre acestea au cel puțin o graniță în linie dreaptă. Acest lucru este valabil și în cazul provinciilor din Canada. Situația este una ciudată, având în vedere că granițele dintre țări și state tind să fie neregulate, fiind stabilite, de obicei, după formele geografice.

Când granițele au fost trasate printr-o zonă în care locuiau deja oamenii, acestea tindeau să fie în zig-zag, fiindcă persoanele din zonă aveau interesele lor în regiune. Cum ar fi fost o frontieră în linie dreaptă care trecea chiar prin câmpurile unui fermier. Cu siguranță nu și-ar fi dorit ca pământul lui să fie împărțit între două state sau țări. Prin urmare, în astfel de cazuri, granița a luat forma care a satisfăcut majoritatea oamenilor din zonă.

În trecut, oamenii s-au așezat în Statele Unite ale Americii în zona de est și în cea de vest. Ca atare, statele centrale au fost foarte puțin populate, iar când au fost trasate granițele nimeni nu s-a opus, astfel că autoritățile au decis să tragă o linie dreaptă, efectiv. De obicei, frontierele au fost gândite în funcție de râuri și munți, însă atunci când aceste forme geografice au lipsit cu desăvârșire, o linie dreaptă a părut a fi alegerea perfectă.

Granița dintre SUA și Canada

Această idee a fost valabilă și atunci când a fost trasată granița dintre SUA și Canada. Frontiera dintre cele două țări este formată, în cea mai mare parte, din două linii drepte: una verticală și cealaltă orizontală. Trebuie precizat că mai sunt unele zone neregulate.

Granița dintre Canada și Statele Unite este cea mai lungă graniță internațională din lume cu o lungime de 8.891 de kilometri. Frontiera terestră are două secțiuni: o linie orizontală în partea de sud și o linie verticală în partea de vest, unde se găsește statul american Alaska. Comisia binațională de delimitare internațională se ocupă de chestiunile legate de marcarea și menținerea graniței, iar Comisia mixtă internațională se ocupă de problemele referitoare la apele de graniță.

Foto: sovereignlimits.com și dashamlav.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot