De ce băuturile alcoolice tari se beau „shot”? De unde vine expresia „un shot de…”?

02.03.2023
De ce băuturile alcoolice tari se beau „shot”? De unde vine expresia „un shot de…”?

Încă din cele mai vechi timpuri, alcoolul a reprezentat o modalitate de relaxare, dar și de evadare dintr-o realitate care poate fi stresantă. Oamenii au încercat mereu să producă băuturi alcoolice din ce în ce mai tari, astfel încât un singur păhărel de lichid să producă o stare de euforie.

Pe piață există mai multe tipuri de băuturi alcoolice, însă cele peste 40 de grade sunt considerate băuturi tari. Ca atare, nu oricine le poate consuma, având un grad de alcoolemie ridicat și putând provoca arsuri stomacale. Barurile și restaurantele servesc aceste băuturi tari în paharele mici, numite „shot-uri”. Dar, de unde vine această tradiție?

Cum au apărut „shot-urile”?

Există o legendă care spune că băuturile tari au început să fie consumate în păhărele mici în Vestul Sălbatic din Statele Unite ale Americii. Se spune că în perioada anilor 1800 – 1900 un singur păhărel de whisky costa cât un glonț de 45 de milimetri. Ca atare, cowboy care veneau la bar sau la restaurant și nu aveau destui bani la ei pentru a consuma alcool dădeau la schimb un glonț pentru un păhărel de whisky. Așa a apărut expresia „un shot de whisky”.

Ulterior, obiceiul de a servi whisky în pahare micuțe, denumite „shot-uri”, s-a răspândit peste tot în lume. Ba mai mult, lucrurile au evoluat și toate băuturile tari au început să fie servite în acest fel. Printre băuturile alcoolice care sunt consumate în shot-uri se găsesc absint, whisky, rom, votcă, tequila, Jagermeister și multe altele.

Cum se prepară shot-urile?

Shot-urile înseamnă servirea de băuturi alcoolice tari în păhărele mici de 20 – 25 de milimetri. Păhărelele pot fi oferite cu un praf de sare pe ele, felii de lămâi, ba chiar și piper, în funcție de băutură alcoolică servită. Lichidul se consumă dintr-o singură înghițitură, iar dacă mai vrei să bei, mai comanzi un shot (nr. lovitură, foc, alice, etc. în limba engleză). Prepararea unui shot nu necesită multă muncă, atâta timp cât respectă gramajul maxime impus. În Statele Unite ale Americii, un shot are maxim 60 de milimetri.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot