De ce avem păr la subraț? La ce folosește?

18.08.2022
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?

Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce folosește părul de la subraț, un „accesoriu” ce pare, la prima vedere, inutil.

Când apare pentru prima dată părul la subraț?

Totul începe de la pubertate, care se declanșează la aproximativ 12 ani la fete și la aproximativ 14 ani la băieți. În acea perioadă sunt eliberați niște hormoni numiți androgeni, care fac ca glandele androgene să funcționeze. Glandele acestea sunt localizate la subraț. Deoarece corpul este sensibil la apocrine, părul va crește mai des și în alte părți ale corpului.

În copilărie, părul de pe corp se numește „baby hair” și este temporar. Singurul său scop este să regleze temperatura corpului. Odată cu venirea pubertății, părul devine permanent și capătă o culoare mai închisă și firul devine mai gros. Cu toate acestea, când o persoană atinge vârsta de cincizeci de ani, firul de păr începe să se subțieze.

Cu ce ajută părul la subraț?

În primul rând, părul de la subraț mai elimină din discomfortul dat de fricțiunea piele pe piele. Acesta acționează ca o „barieră” și previne iritațiile și eventualele eczeme. Se mai spune că părul ambisexual (o altă denumire a firelor de la subraț) ajută la eliberarea de feromoni. Acei feromoni creează un miros specific unei persoane. Termenul de „feromon” vine din limba greacă și se referă la o substanță chimică pe care un animal o eliberează pentru a influența comportamentul potențialilor parteneri.

Este recomandată epilarea la subraț?

Unii practicanți ai medicinei din China consideră epilarea ca fiind nesănătoasă. De asemenea, în unele culturi chinezești, femeile consideră înlăturarea părului ca fiind semn rău căci se înlătură norocul. Firele de la subraț au scopul de a proteja pielea de bacterii și iritații și de aceea medicii sugerează ca epilarea să fie mai rară. Pentru persoanele care își doresc să nu aibă părul vizibil, este recomandată tăierea scurtă cu mașina de tuns.

Sursă foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot