De ce avem păr la subraț? La ce folosește?

18.08.2022
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?

Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce folosește părul de la subraț, un „accesoriu” ce pare, la prima vedere, inutil.

Când apare pentru prima dată părul la subraț?

Totul începe de la pubertate, care se declanșează la aproximativ 12 ani la fete și la aproximativ 14 ani la băieți. În acea perioadă sunt eliberați niște hormoni numiți androgeni, care fac ca glandele androgene să funcționeze. Glandele acestea sunt localizate la subraț. Deoarece corpul este sensibil la apocrine, părul va crește mai des și în alte părți ale corpului.

În copilărie, părul de pe corp se numește „baby hair” și este temporar. Singurul său scop este să regleze temperatura corpului. Odată cu venirea pubertății, părul devine permanent și capătă o culoare mai închisă și firul devine mai gros. Cu toate acestea, când o persoană atinge vârsta de cincizeci de ani, firul de păr începe să se subțieze.

Cu ce ajută părul la subraț?

În primul rând, părul de la subraț mai elimină din discomfortul dat de fricțiunea piele pe piele. Acesta acționează ca o „barieră” și previne iritațiile și eventualele eczeme. Se mai spune că părul ambisexual (o altă denumire a firelor de la subraț) ajută la eliberarea de feromoni. Acei feromoni creează un miros specific unei persoane. Termenul de „feromon” vine din limba greacă și se referă la o substanță chimică pe care un animal o eliberează pentru a influența comportamentul potențialilor parteneri.

Este recomandată epilarea la subraț?

Unii practicanți ai medicinei din China consideră epilarea ca fiind nesănătoasă. De asemenea, în unele culturi chinezești, femeile consideră înlăturarea părului ca fiind semn rău căci se înlătură norocul. Firele de la subraț au scopul de a proteja pielea de bacterii și iritații și de aceea medicii sugerează ca epilarea să fie mai rară. Pentru persoanele care își doresc să nu aibă părul vizibil, este recomandată tăierea scurtă cu mașina de tuns.

Sursă foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot