6 reguli de bază pentru îngrijirea părului

16.12.2021
6 reguli de bază pentru îngrijirea părului

Îngrijirea părului la domiciliu poate fi la fel de eficientă ca și tratamentele de salon. Mai jos vă vom spune cum să vă îngrijiți părul, astfel încât chiar și firele uscate și casante să devină netede și strălucitoare.

1. Periază-ți părul

Cel mai frecvent ritual în îngrijirea părului la domiciliu este periajul. Șuvițele trebuie pieptănate cu o perie de păr nu doar în timpul zilei, ci și înainte de a vă spăla firele. 

Ușor, fără mișcări bruște, pieptănați vârfurile, în timp ce țineți lungimea, apoi treceți treptat spre rădăcini. Acesta este cel mai puțin traumatizant mod. Părul nu se va deteriora și, în același timp, nu va fi dificil să periați chiar și cele mai încurcate șuvițe.

2. Folosește șampon pentru tipul tău de păr

Respectând în mod regulat ritualul de șamponare, nu toți alegem pentru acesta produse potrivite tipului nostru de păr. Deci, proprietarii de păr gras pot folosi șampoane pentru firele uscate și invers. Este foarte important să acorzi atenție etichetelor de pe ambalajul produsului pentru a nu dăuna scalpului și părului.

Șampoanele pentru păr gras conțin ingrediente menite să regleze activitatea glandelor sebacee, să reducă cantitatea de sebum secretată, astfel încât părul să fie frumos și să aibă o strălucire sănătoasă. Linia pentru păr gras poate conține extracte din plante, vitamine, zinc.

Dacă utilizați aceste produse pentru părul uscat, acestea vă vor usca foarte mult scalpul, vă vor provoca mâncărime, roșeață, iritație și vă vor fragiliza părul.

Pentru părul uscat, există linii speciale cu un semn corespunzător. Conțin componente hrănitoare, hidratante și de reținere a umidității – uleiuri, panthenol, vitamine. Pentru părul normal, sunt potrivite liniile cu marcajele corespunzătoare, care nu sunt supraîncărcate cu componente de hrănire și uscare.

Dacă folosiți un șampon uscat trebuie să luați în considerare câteva puncte pentru a nu fi dezamăgit.

De exemplu, talcul, care este prezent în unele produse de curățare, este comedogenic și poate provoca probleme celor cu scalp sensibil. De asemenea, nu uitați că șamponul uscat poate lăsa o înflorire albă ușoară pe păr, așa că brunetele ar trebui să aleagă produse speciale pentru șuvițele închise la culoare. Pentru firele rare și uscate, ar trebui să acordați atenție laturii de îngrijire a formulărilor lor, deoarece pot face părul aspru și dificil de pieptănat.

Acestea sunt mai degrabă recomandări valoroase decât avertismente. Deoarece este foarte important să înțelegem că șampoanele uscate, în ciuda proprietăților lor miraculoase, nu sunt destinate utilizării sistematice și funcționează doar cu părul, lăsând impurități pe scalp. 

3. După șamponare, aplică mască de păr

Măștile oferă o îngrijire suplimentară părului și uneori puteți obține un efect nu mai rău decât cel de salon. Datorită măștilor, puteți restabili părul deteriorat, îi puteți reda moliciunea și strălucirea. Așa că nu vă grăbiți să tăiați firele uscate. Toate măștile se aplică cel mai bine pe părul curat, uscat cu prosopul, acest lucru ajută substanțele active să pătrundă mai adânc în structura șuvițelor și dă rezultate mai bune. Și nu există un răspuns universal la întrebarea „cât timp să țineți masca de păr”. Totul depinde de compoziție și ingrediente active, așa că acordați atenție recomandărilor producătorului. În rest, ar trebui să respectați aceleași reguli ca și atunci când utilizați balsamul: nu exagerați și nu aplicați pe rădăcini. În caz contrar, există riscul de a cântări părul. O excepție sunt măștile pentru scalp, care, dimpotrivă, trebuie aplicate numai pe rădăcini.

4. Folosește balsam de păr

După mască, este important să aplicați un balsam pe șuvițe pentru a sigila toate componentele utile din interiorul părului. Și dacă masca este suficientă pentru a fi folosită de 1-2 ori pe săptămână, atunci balsamul trebuie aplicat după fiecare spălare a părului. Închide foliculii de păr și face firele vizibil mai moi, mai netede și mai ușor de gestionat.

Să vă reamintim cum să folosiți balsamul de păr pentru a nu obține rezultatul opus.
Este necesar doar să aplicați produsul pe lungimea părului, ea este cea care are nevoie cel mai mult de nutriție și umiditate suplimentară. Aplicarea pe rădăcini poate îngreuna firele sau chiar poate crea un aspect dezordonat. Iar pentru a menține cu acuratețe volumul părul, îți recomandăm să încerci un balsam ușor. Nu lăsa balsamul pe păr prea mult timp. Acest lucru nu va da niciun efect suplimentar și poate duce chiar la efectul părului gras. Cel mai bine este întotdeauna să respectați recomandările producătorului.

5. Ser de păr

Serurile, uleiurile în general au un singur scop – îngrijirea și protecția suplimentară a părului pe tot parcursul zilei. Cele mai multe seruri dau strălucire părului, îl netezesc și catifelează și, de obicei, există câteva funcții suplimentare ca bonus. Prin urmare, alege exact de ce are nevoie părul tău. Aceasta poate fi protecție termică, hidratare, eliminarea matității și fragilității sau recuperarea intensivă.

Este mai bine să aplicați orice ser la vârfurile părului și să distribuiți restul produsului pe toată lungimea. Acest lucru va ajuta să nu supraîncărcați firele și să evitați efectul de strălucire uleioasă. Nu uitați că niciun produs nu va lipi capetele despicate, dar le poate înmuia și le poate face mai îngrijite.

6. Respectați regimul de temperatură

Spălarea părului cu apă fierbinte sau foarte caldă poate duce la consecințe grave. Acest regim de temperatură subțiază stratul lipidic protector și activează glandele sebacee din scalpul gras. În consecință, părul se va murdări mai repede. Apa fierbinte usucă scalpul, provocând iritații.

Temperatura ideală pentru procedurile de apă este temperatura corpului – 36-37 de grade. Clătiți-vă părul cu apă rece după ce ați folosit balsamul. Un astfel de duș de contrast va netezi cuticula părului și va face firele de păr mai ascultătoare.

Șuvițele elastice și mătăsoase pot fi obținute nu doar în salon, ci și cu o îngrijire simplă și obișnuită la domiciliu. 

Foto: befunky.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot