6 reguli de bază pentru îngrijirea părului

16.12.2021
6 reguli de bază pentru îngrijirea părului

Îngrijirea părului la domiciliu poate fi la fel de eficientă ca și tratamentele de salon. Mai jos vă vom spune cum să vă îngrijiți părul, astfel încât chiar și firele uscate și casante să devină netede și strălucitoare.

1. Periază-ți părul

Cel mai frecvent ritual în îngrijirea părului la domiciliu este periajul. Șuvițele trebuie pieptănate cu o perie de păr nu doar în timpul zilei, ci și înainte de a vă spăla firele. 

Ușor, fără mișcări bruște, pieptănați vârfurile, în timp ce țineți lungimea, apoi treceți treptat spre rădăcini. Acesta este cel mai puțin traumatizant mod. Părul nu se va deteriora și, în același timp, nu va fi dificil să periați chiar și cele mai încurcate șuvițe.

2. Folosește șampon pentru tipul tău de păr

Respectând în mod regulat ritualul de șamponare, nu toți alegem pentru acesta produse potrivite tipului nostru de păr. Deci, proprietarii de păr gras pot folosi șampoane pentru firele uscate și invers. Este foarte important să acorzi atenție etichetelor de pe ambalajul produsului pentru a nu dăuna scalpului și părului.

Șampoanele pentru păr gras conțin ingrediente menite să regleze activitatea glandelor sebacee, să reducă cantitatea de sebum secretată, astfel încât părul să fie frumos și să aibă o strălucire sănătoasă. Linia pentru păr gras poate conține extracte din plante, vitamine, zinc.

Dacă utilizați aceste produse pentru părul uscat, acestea vă vor usca foarte mult scalpul, vă vor provoca mâncărime, roșeață, iritație și vă vor fragiliza părul.

Pentru părul uscat, există linii speciale cu un semn corespunzător. Conțin componente hrănitoare, hidratante și de reținere a umidității – uleiuri, panthenol, vitamine. Pentru părul normal, sunt potrivite liniile cu marcajele corespunzătoare, care nu sunt supraîncărcate cu componente de hrănire și uscare.

Dacă folosiți un șampon uscat trebuie să luați în considerare câteva puncte pentru a nu fi dezamăgit.

De exemplu, talcul, care este prezent în unele produse de curățare, este comedogenic și poate provoca probleme celor cu scalp sensibil. De asemenea, nu uitați că șamponul uscat poate lăsa o înflorire albă ușoară pe păr, așa că brunetele ar trebui să aleagă produse speciale pentru șuvițele închise la culoare. Pentru firele rare și uscate, ar trebui să acordați atenție laturii de îngrijire a formulărilor lor, deoarece pot face părul aspru și dificil de pieptănat.

Acestea sunt mai degrabă recomandări valoroase decât avertismente. Deoarece este foarte important să înțelegem că șampoanele uscate, în ciuda proprietăților lor miraculoase, nu sunt destinate utilizării sistematice și funcționează doar cu părul, lăsând impurități pe scalp. 

3. După șamponare, aplică mască de păr

Măștile oferă o îngrijire suplimentară părului și uneori puteți obține un efect nu mai rău decât cel de salon. Datorită măștilor, puteți restabili părul deteriorat, îi puteți reda moliciunea și strălucirea. Așa că nu vă grăbiți să tăiați firele uscate. Toate măștile se aplică cel mai bine pe părul curat, uscat cu prosopul, acest lucru ajută substanțele active să pătrundă mai adânc în structura șuvițelor și dă rezultate mai bune. Și nu există un răspuns universal la întrebarea „cât timp să țineți masca de păr”. Totul depinde de compoziție și ingrediente active, așa că acordați atenție recomandărilor producătorului. În rest, ar trebui să respectați aceleași reguli ca și atunci când utilizați balsamul: nu exagerați și nu aplicați pe rădăcini. În caz contrar, există riscul de a cântări părul. O excepție sunt măștile pentru scalp, care, dimpotrivă, trebuie aplicate numai pe rădăcini.

4. Folosește balsam de păr

După mască, este important să aplicați un balsam pe șuvițe pentru a sigila toate componentele utile din interiorul părului. Și dacă masca este suficientă pentru a fi folosită de 1-2 ori pe săptămână, atunci balsamul trebuie aplicat după fiecare spălare a părului. Închide foliculii de păr și face firele vizibil mai moi, mai netede și mai ușor de gestionat.

Să vă reamintim cum să folosiți balsamul de păr pentru a nu obține rezultatul opus.
Este necesar doar să aplicați produsul pe lungimea părului, ea este cea care are nevoie cel mai mult de nutriție și umiditate suplimentară. Aplicarea pe rădăcini poate îngreuna firele sau chiar poate crea un aspect dezordonat. Iar pentru a menține cu acuratețe volumul părul, îți recomandăm să încerci un balsam ușor. Nu lăsa balsamul pe păr prea mult timp. Acest lucru nu va da niciun efect suplimentar și poate duce chiar la efectul părului gras. Cel mai bine este întotdeauna să respectați recomandările producătorului.

5. Ser de păr

Serurile, uleiurile în general au un singur scop – îngrijirea și protecția suplimentară a părului pe tot parcursul zilei. Cele mai multe seruri dau strălucire părului, îl netezesc și catifelează și, de obicei, există câteva funcții suplimentare ca bonus. Prin urmare, alege exact de ce are nevoie părul tău. Aceasta poate fi protecție termică, hidratare, eliminarea matității și fragilității sau recuperarea intensivă.

Este mai bine să aplicați orice ser la vârfurile părului și să distribuiți restul produsului pe toată lungimea. Acest lucru va ajuta să nu supraîncărcați firele și să evitați efectul de strălucire uleioasă. Nu uitați că niciun produs nu va lipi capetele despicate, dar le poate înmuia și le poate face mai îngrijite.

6. Respectați regimul de temperatură

Spălarea părului cu apă fierbinte sau foarte caldă poate duce la consecințe grave. Acest regim de temperatură subțiază stratul lipidic protector și activează glandele sebacee din scalpul gras. În consecință, părul se va murdări mai repede. Apa fierbinte usucă scalpul, provocând iritații.

Temperatura ideală pentru procedurile de apă este temperatura corpului – 36-37 de grade. Clătiți-vă părul cu apă rece după ce ați folosit balsamul. Un astfel de duș de contrast va netezi cuticula părului și va face firele de păr mai ascultătoare.

Șuvițele elastice și mătăsoase pot fi obținute nu doar în salon, ci și cu o îngrijire simplă și obișnuită la domiciliu. 

Foto: befunky.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot