De ce au lifturile oglinzi? Motivul ascuns la care nu te-ai fi gândit!

25.10.2023
De ce au lifturile oglinzi? Motivul ascuns la care nu te-ai fi gândit!

Cine a mers cu liftul a văzut că ascensoarele sunt dotate cu oglinzi încă din cele mai vechi timpuri. Oglinzile nu sunt în lift ca să ne aranjăm părul (deși pot fi folosite și în acest scop) și au și alte întrebuințări. De ce au lifturile oglinzi?

De ce au lifturile oglinzi?

Mulți oameni care suferă de claustrofobie pot întâmpina dificultăți în a intra într-o „cutie mișcătoare”. Spațiul mic, lipsa aerului, incapacitatea de a vedea ce se întâmplă cu mecanismul sunt factori care contribuie creșterea nivelului de stres pentru claustrofobi. Astfel, o oglindă montată în lift are misiunea să dea senzația de spațiu făcându-i pe cei care folosesc liftul să se simtă mai confortabil.

Oglinda are și misiunea de a alunga plictiseala. Este foarte ușor să te plictisești într-un lift, iar oglinzile sunt o modalitate bună de a distrage atenția. În acest fel, oamenii sunt mai tentați să se plângă de timpul petrecut într-un lift sau să-l considere timp pierdut. Indiferent dacă aceștia folosesc oglinda pentru a-și aranja părult sau pentru a se uita la ceilalți ocupanți, fără oglinda montată toată lumea ar trebui să se uite la podea.

Și când vine vorba de siguranță, oglinzile au un rol principal. Oglinzile permit pasagerilor să vadă cine se află în lift (mai ales când e vorba despre lifturile mari) și în ce stare se află. Acest lucru poate crește senzația de siguranță pentru călători, deoarece pot observa dacă există persoane neașteptate sau suspecte în lift. De asemenea, pot fi utile în situații de urgență sau evacuare, permițând pasagerilor să vadă dacă există probleme cu ceilalți călători sau dacă liftul este supraaglomerat.

Primele oglinzi, instalate pentru ca oamenii să nu se plictisească

Istoria lifturilor este îndelungată și se pare că primele oglinzi au fost instalate în ascensoare în Japonia. Când ascensoarele erau încă în fază incipientă și destul de lente, oamenii stăteau în lifturi aveau sentimentul că pierd o mulțime de timp. Soluția? Instalarea oglinzilor.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot