De ce au căciulile ciucuri? Cum au apărut ciucurii?

06.12.2019
De ce au căciulile ciucuri? Cum au apărut ciucurii?

Cine nu a văzut sau nu a purtat măcar o dată o căciulă cu ciucuri? Ei bine, puţini sunt cei care ştiu că ciucurii au o istorie îndelungată şi au fost puşi acolo cu un scop. Despre ce este vorba?

Ciucurele cunoscut şi sub denumirea de pompon are o origine extrem de veche. De fapt, ciucurele datează din secolul al 18-lea şi a apărut pentru prima dată în Franţa.

Conform definiţiei, ciucurele este un ornament făcut dintr-o împletitură sau dintr-un mănunchi de fire, cu care se împodobesc marginile unui covor, ale unei draperii, ale unui obiect de îmbrăcăminte etc. La căciuli şi pălării, ciucurele a avut, cândva, un scop protector.

E adevărat că ardelenii au mâncat ciori și pisici pentru a supraviețui?

Se pare că primele pălării dotate cu ciucuri au fost cele marinăreşti. Astfel, marinarii francezi amortizau cu ajutorul ciucurilor loviturile la cap pe care le puteau suferi când coborau sub puntea navei.

E drept că fesurile şi căciulile din zilele noastre conţin ciucuri numai ca design şi aceştia nu au niciun rol „de apărare”.

Când au apărut pălăriile?

Una dintre primele imagini în care apare o pălărie este un tablou dintr-un mormânt din Teba, Egipt, care înfăţişează un bărbat purtând o pălărie de paie. Gravura este datată 3200 î. de Hr. Trebuie menţionat faptul că pălăriile erau purtate frecvent în Egiptul Antic şi îi protejau pe egipteni de razele soarelui.

Dacii aveau propriul fes

În spaţiul carpato-danuiano-pontic, dacii purtau celebrele căciuli numite pileus. Aceste căciuli erau confecționate din două tipuri de material: unul țesut în casă pentru perioada caldă și altul confecționat din blană de miel, pentru iarnă.

Pe lângă faptul că protejau capul, căciulile denumite pileus erau şi un semn că purtătorii fac parte din clasa socială superioară formată din aristocraţi (tarabostes) şi războinici.

Foto: piqsels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot