De ce aplaudă românii la aterizarea avionului? Știați că piloții nici nu aud aplauzele?

12.07.2018
De ce aplaudă românii la aterizarea avionului? Știați că piloții nici nu aud aplauzele?

Unul dintre obiceiurile care a stârnit rumoare pe rețelele de socializare sunt aplauzele pe care pasagerii le oferă piloților la aterizarea aeronavei. Gestul este constant criticat pe Internet și mulți dintre români nu înțeleg de ce conaționalii lor procedează astfel.

Un studiu marca Skyscanner a scos la iveală faptul că 40% dintre pasageri aplaudă la aterizare. Din fericire, românii nu conduc această ierarhie. Cei care conduc în topul „aplaudacilor” în aeronave sunt italienii. Da, am scăpat și nu suntem primii în „topul rușinii”. Totuși, de ce aleg pasagerii unui avion să aplaude la aterizare? „Aplauzele sunt un gest de mulțumire pentru echipajul care a adus aeronava în siguranță la sol și pentru stewarzi”, își motivează gestul unii dintre călători.

De ce avioanele au geamuri rotunde?

În mod hilar, însă, piloții nici măcar nu aud aceste aplauze. „Tehnic, piloții nu aud aplauzele pasagerilor, aceștia pot afla doar de la însoțitoarele de zbor ce s-a întâmplat. Astfel, persoanele care aplaudă, aplaudă mai mult pentru sine decât pentru altcineva”, a explicat psihologul Tatyana Volkova pentru publicația Dailymail.co.uk.

Aplauzele au și un istoric aparte. Se pare că aceasta este o tradiție îndelungată, de zeci de ani, încă de la apariția primelor avioane, atunci când oamenii aplaudau la vederea unei „păsări zburatoare”. Obiceiul a suferit ceva transformări, dar s-a păstrat.

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

„Zborul este, de cele mai multe ori, o experiență specială pentru mulți și aterizarea se dovedește a fi sfârșitul spectacolului. Tocmai de aceea apar aplauzele”, a explicat și Judi James, expert în limbajul semnelor.

Cum au apărut aplauzele?

Aplauzele sunt vechi din vremea Imperiului Roman. Astfel, inițial, romanii nu aplaudau la spectacole, ci fluturau togile și pocneau din degete. Obiceiul s-a schimbat odată cu venirea la putere a lui Nero. Se pare că acesta a fost primul care a folosit oameni plătiți care să-l aplaude.

De ce avioanele lasă urme pe cer?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot