De câte ori poți susține examenul național de bacalaureat?

20.10.2020
De câte ori poți susține examenul național de bacalaureat?

În fiecare an, absolvenţii de clasa a XII-a îşi pun întrebarea: „Când mai pot da examenul de bacalaureat dacă îl pic în vară?” Răspunsul este simplu, dacă elevii de liceu nu promovează examenul în sesiunea de vară, ei mai pot încerca în toamnă.

De câte ori poți să dai BAC-ul?

Conform Metodologiei de organizare și desfășurare a bacalaureatului, candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Taxele de examen se stabilesc anual, până la data de 1 martie, de către Ministerul Educației și Cercetării. Cei ce nu au promovat examenul de bacalaureat pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi.

Ce pot face absolvenții de liceu dacă nu au promovat examenul de bacalaureat?

Conform realitatea.net, elevii care nu au obținut diploma de bacalaureat și vor să-și continue studiile, se pot înscrie la școli postliceale. Acestea durează doi sau trei ani și cursurile se desfășoară fie dimineața, fie după-amiaza. În acest caz, tinerii pot lucra, daca vor, pe durata studiilor.

Cele mai mult înscrieri se fac la școlile postliceale sanitare. Totuși, tinerii au obligatia să promoveze examenul, doar așa pot avea drept de liberă practică. Cei care nu au diplomă de bacalaureat au puține șanse pe piața muncii, pentru că locurile de muncă sunt rare.

Rata de promovabilitate în 2020

Anul acesta, bacalaureatul s-a desfășurat în condiții de maxim stres. Ministerul Educației a organizat două sesiuni, a doua fiind pentru elevii care din cauza pandemiei de COVID-19 nu au putut participa la prima sesiune.

Conform edu.ro, rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), din sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat este de 64.5%. Acest procent este fără etapa specială. Aceasta a fost cea mai scăzută rată de promovare din ultimii șase ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot