De câte ori poți susține examenul național de bacalaureat?

20.10.2020
De câte ori poți susține examenul național de bacalaureat?

În fiecare an, absolvenţii de clasa a XII-a îşi pun întrebarea: „Când mai pot da examenul de bacalaureat dacă îl pic în vară?” Răspunsul este simplu, dacă elevii de liceu nu promovează examenul în sesiunea de vară, ei mai pot încerca în toamnă.

De câte ori poți să dai BAC-ul?

Conform Metodologiei de organizare și desfășurare a bacalaureatului, candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Taxele de examen se stabilesc anual, până la data de 1 martie, de către Ministerul Educației și Cercetării. Cei ce nu au promovat examenul de bacalaureat pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi.

Ce pot face absolvenții de liceu dacă nu au promovat examenul de bacalaureat?

Conform realitatea.net, elevii care nu au obținut diploma de bacalaureat și vor să-și continue studiile, se pot înscrie la școli postliceale. Acestea durează doi sau trei ani și cursurile se desfășoară fie dimineața, fie după-amiaza. În acest caz, tinerii pot lucra, daca vor, pe durata studiilor.

Cele mai mult înscrieri se fac la școlile postliceale sanitare. Totuși, tinerii au obligatia să promoveze examenul, doar așa pot avea drept de liberă practică. Cei care nu au diplomă de bacalaureat au puține șanse pe piața muncii, pentru că locurile de muncă sunt rare.

Rata de promovabilitate în 2020

Anul acesta, bacalaureatul s-a desfășurat în condiții de maxim stres. Ministerul Educației a organizat două sesiuni, a doua fiind pentru elevii care din cauza pandemiei de COVID-19 nu au putut participa la prima sesiune.

Conform edu.ro, rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), din sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat este de 64.5%. Acest procent este fără etapa specială. Aceasta a fost cea mai scăzută rată de promovare din ultimii șase ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot