Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

11.12.2023
Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

Se spune că oamenii ar fi evoluat din maimuțe acum câteva milioane de ani. Totuși, mai mulți internauți și-au pus, pe bună dreptate, întrebarea: „Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?”. Avem răspunsul la această întrebare.

În anul 2017, actorul-comedian Tim Allen a postat pe Twitter o întrebare care a dezvăluit cât de puțin înțelege despre evoluție. Se pare că nu este singurul care înțelege puțin despre evolțuia omenirii. Tweet-ul său a primit aproape 50.000 de „aprecieri” și 13.000 de retweet-uri. Allen a dorit să afle răspunsul la întrebarea: „Dacă am evoluat din maimuțe, de ce mai există încă maimuțe?”.

Care este răspunsul?

„Nu am evoluat din niciunul dintre animalele care sunt în viață astăzi”, spune Zach Cofran, antropolog la Colegiul Vassar.

Oamenii de știință sunt convinși că oamenii au evoluat dintr-un strămoș comun care a existat acum 6,5 și 9,3 milioane de ani. La scurt timp după aceea, specia s-a divizat în două „neamuri” separate. Una dintre aceste „neamuri” a evoluat în cele din urmă în gorile și cimpanzei, iar cealaltă a evoluat în strămoșii umani timpurii numiți hominizi. Procesul poartă numele de „descendență comună”.

De când cele mai vechi specii de hominizi s-au îndepărtat de strămoșul pe care îl împărtășim cu maimuțele africane moderne au existat cel puțin o duzină de specii diferite ale acestor creaturi asemănătoare omului.

Multe dintre aceste specii de hominizi sunt rude apropiate, dar nu strămoși umani. Majoritatea s-au stins fără a da naștere altor specii. Cu toate acestea, unii dintre hominizii dispăruți cunoscuți astăzi sunt aproape sigur strămoși direcți ai Homo sapiens.

În timp ce numărul total de specii care au existat și relațiile dintre ele sunt încă necunoscute, imaginea devine mai clară pe măsură ce se găsesc noi fosile. Oamenii au evoluat prin aceleași procese biologice care guvernează evoluția întregii vieți de pe Pământ.

Nu, nu ne tragem din maimuță

Cu alte cuvinte, răspunsul este Nu, nu ne tragem din maimuțe. Un individ dintr-o specie nu se poate transforma, pe parcursul vieții sale, într-o altă specie. Este remarcabil faptul că, în ciuda numărului și diversității extraordinare a diferitelor specii, un adult dintr-o specie de obicei nu produce descendenți cu adultul unei alte specii (deși acest lucru este mai puțin adevărat pentru plante și există excepții notabile de animale).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot