Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

11.12.2023
Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

Se spune că oamenii ar fi evoluat din maimuțe acum câteva milioane de ani. Totuși, mai mulți internauți și-au pus, pe bună dreptate, întrebarea: „Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?”. Avem răspunsul la această întrebare.

În anul 2017, actorul-comedian Tim Allen a postat pe Twitter o întrebare care a dezvăluit cât de puțin înțelege despre evoluție. Se pare că nu este singurul care înțelege puțin despre evolțuia omenirii. Tweet-ul său a primit aproape 50.000 de „aprecieri” și 13.000 de retweet-uri. Allen a dorit să afle răspunsul la întrebarea: „Dacă am evoluat din maimuțe, de ce mai există încă maimuțe?”.

Care este răspunsul?

„Nu am evoluat din niciunul dintre animalele care sunt în viață astăzi”, spune Zach Cofran, antropolog la Colegiul Vassar.

Oamenii de știință sunt convinși că oamenii au evoluat dintr-un strămoș comun care a existat acum 6,5 și 9,3 milioane de ani. La scurt timp după aceea, specia s-a divizat în două „neamuri” separate. Una dintre aceste „neamuri” a evoluat în cele din urmă în gorile și cimpanzei, iar cealaltă a evoluat în strămoșii umani timpurii numiți hominizi. Procesul poartă numele de „descendență comună”.

De când cele mai vechi specii de hominizi s-au îndepărtat de strămoșul pe care îl împărtășim cu maimuțele africane moderne au existat cel puțin o duzină de specii diferite ale acestor creaturi asemănătoare omului.

Multe dintre aceste specii de hominizi sunt rude apropiate, dar nu strămoși umani. Majoritatea s-au stins fără a da naștere altor specii. Cu toate acestea, unii dintre hominizii dispăruți cunoscuți astăzi sunt aproape sigur strămoși direcți ai Homo sapiens.

În timp ce numărul total de specii care au existat și relațiile dintre ele sunt încă necunoscute, imaginea devine mai clară pe măsură ce se găsesc noi fosile. Oamenii au evoluat prin aceleași procese biologice care guvernează evoluția întregii vieți de pe Pământ.

Nu, nu ne tragem din maimuță

Cu alte cuvinte, răspunsul este Nu, nu ne tragem din maimuțe. Un individ dintr-o specie nu se poate transforma, pe parcursul vieții sale, într-o altă specie. Este remarcabil faptul că, în ciuda numărului și diversității extraordinare a diferitelor specii, un adult dintr-o specie de obicei nu produce descendenți cu adultul unei alte specii (deși acest lucru este mai puțin adevărat pentru plante și există excepții notabile de animale).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot