Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

11.12.2023
Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

Se spune că oamenii ar fi evoluat din maimuțe acum câteva milioane de ani. Totuși, mai mulți internauți și-au pus, pe bună dreptate, întrebarea: „Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?”. Avem răspunsul la această întrebare.

În anul 2017, actorul-comedian Tim Allen a postat pe Twitter o întrebare care a dezvăluit cât de puțin înțelege despre evoluție. Se pare că nu este singurul care înțelege puțin despre evolțuia omenirii. Tweet-ul său a primit aproape 50.000 de „aprecieri” și 13.000 de retweet-uri. Allen a dorit să afle răspunsul la întrebarea: „Dacă am evoluat din maimuțe, de ce mai există încă maimuțe?”.

Care este răspunsul?

„Nu am evoluat din niciunul dintre animalele care sunt în viață astăzi”, spune Zach Cofran, antropolog la Colegiul Vassar.

Oamenii de știință sunt convinși că oamenii au evoluat dintr-un strămoș comun care a existat acum 6,5 și 9,3 milioane de ani. La scurt timp după aceea, specia s-a divizat în două „neamuri” separate. Una dintre aceste „neamuri” a evoluat în cele din urmă în gorile și cimpanzei, iar cealaltă a evoluat în strămoșii umani timpurii numiți hominizi. Procesul poartă numele de „descendență comună”.

De când cele mai vechi specii de hominizi s-au îndepărtat de strămoșul pe care îl împărtășim cu maimuțele africane moderne au existat cel puțin o duzină de specii diferite ale acestor creaturi asemănătoare omului.

Multe dintre aceste specii de hominizi sunt rude apropiate, dar nu strămoși umani. Majoritatea s-au stins fără a da naștere altor specii. Cu toate acestea, unii dintre hominizii dispăruți cunoscuți astăzi sunt aproape sigur strămoși direcți ai Homo sapiens.

În timp ce numărul total de specii care au existat și relațiile dintre ele sunt încă necunoscute, imaginea devine mai clară pe măsură ce se găsesc noi fosile. Oamenii au evoluat prin aceleași procese biologice care guvernează evoluția întregii vieți de pe Pământ.

Nu, nu ne tragem din maimuță

Cu alte cuvinte, răspunsul este Nu, nu ne tragem din maimuțe. Un individ dintr-o specie nu se poate transforma, pe parcursul vieții sale, într-o altă specie. Este remarcabil faptul că, în ciuda numărului și diversității extraordinare a diferitelor specii, un adult dintr-o specie de obicei nu produce descendenți cu adultul unei alte specii (deși acest lucru este mai puțin adevărat pentru plante și există excepții notabile de animale).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot