Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

11.12.2023
Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?

Se spune că oamenii ar fi evoluat din maimuțe acum câteva milioane de ani. Totuși, mai mulți internauți și-au pus, pe bună dreptate, întrebarea: „Dacă oamenii au evoluat din maimuțe, de ce maimuțele încă există?”. Avem răspunsul la această întrebare.

În anul 2017, actorul-comedian Tim Allen a postat pe Twitter o întrebare care a dezvăluit cât de puțin înțelege despre evoluție. Se pare că nu este singurul care înțelege puțin despre evolțuia omenirii. Tweet-ul său a primit aproape 50.000 de „aprecieri” și 13.000 de retweet-uri. Allen a dorit să afle răspunsul la întrebarea: „Dacă am evoluat din maimuțe, de ce mai există încă maimuțe?”.

Care este răspunsul?

„Nu am evoluat din niciunul dintre animalele care sunt în viață astăzi”, spune Zach Cofran, antropolog la Colegiul Vassar.

Oamenii de știință sunt convinși că oamenii au evoluat dintr-un strămoș comun care a existat acum 6,5 și 9,3 milioane de ani. La scurt timp după aceea, specia s-a divizat în două „neamuri” separate. Una dintre aceste „neamuri” a evoluat în cele din urmă în gorile și cimpanzei, iar cealaltă a evoluat în strămoșii umani timpurii numiți hominizi. Procesul poartă numele de „descendență comună”.

De când cele mai vechi specii de hominizi s-au îndepărtat de strămoșul pe care îl împărtășim cu maimuțele africane moderne au existat cel puțin o duzină de specii diferite ale acestor creaturi asemănătoare omului.

Multe dintre aceste specii de hominizi sunt rude apropiate, dar nu strămoși umani. Majoritatea s-au stins fără a da naștere altor specii. Cu toate acestea, unii dintre hominizii dispăruți cunoscuți astăzi sunt aproape sigur strămoși direcți ai Homo sapiens.

În timp ce numărul total de specii care au existat și relațiile dintre ele sunt încă necunoscute, imaginea devine mai clară pe măsură ce se găsesc noi fosile. Oamenii au evoluat prin aceleași procese biologice care guvernează evoluția întregii vieți de pe Pământ.

Nu, nu ne tragem din maimuță

Cu alte cuvinte, răspunsul este Nu, nu ne tragem din maimuțe. Un individ dintr-o specie nu se poate transforma, pe parcursul vieții sale, într-o altă specie. Este remarcabil faptul că, în ciuda numărului și diversității extraordinare a diferitelor specii, un adult dintr-o specie de obicei nu produce descendenți cu adultul unei alte specii (deși acest lucru este mai puțin adevărat pentru plante și există excepții notabile de animale).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot