Cum suna prima manea care a fost cântată în România?

04.12.2019
Cum suna prima manea care a fost cântată în România?

Astăzi, manelele se numără printre cele mai hulite genuri muzicale din ţara noastră. Conform definiţiei, maneaua este un gen muzical cu influenţe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească.

Dat fiind că Ţările Române au fost sub ocupaţie otomană sute de ani, acest gen muzical a pătruns încă din cele mai vechi timpuri în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Totuşi, se spune că prima manea autentică ar fi fost cântată de Maria Tănase în anii 1950. Cum suna cântecul cu pricina?

Se spune că melodiile cu iz oriental ar fi apărut în ţările române în vremea domniilor fanariote (fanarioţii erau membri ai familiilor aristocratice grecești sau aromâne care locuiau în cartierul Fanari din Istanbul şi care cuceriseră o mare influență politică și adunaseră averi considerabile în cursul secolului al XVII-lea. Tocmai de aceea, unii dintre aceştia au fost numiți domnitori -voievozi- ai Țărilor Române Moldova și Țara Românească).

Termenul de „manea” şi-a făcut simţită prezenţa în vocabularul românilor după anul 1820. Până la acea vreme, muzica cu influenţe orientale ce se auzea la curţile domneşti nu avea o denumire propriu-zisă. De altfel, asemeni substantivului „cafea”, şi substantivul „manea” este de origine turcească.

În forma pe care o ştim astăzi, manelele au apărut în comunităţile ţigăneşti în anii 1950-1960. Totuşi, conform istoria-manelelor.blogspot.com. ziaristul român Miron Manega este de părere că prima manea a fost cântată de Maria Tănase. Este vorba despre piesa „Până când nu te iubeam” care are la bază un cântec bizantin de la sfârşitul anilor 1800.

Linia melodică este turcească, iar cântecul a fost adaptat pe versuri româneşti astfel: „Pâna când nu te iubeam/ Dorule, dorule/ Unde ma culcam dormeam/ Dorule, dorule/ Dar de-acum ca te iubesc/ Dorule, dorule/ Nu pot să mă odihnesc/ Dorule, dorule”.

Ascultă aici melodia „Până când nu te iubeam” în interpretarea Mariei Tănase!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot