Cum se pronunță corect numele mașinilor?

14.06.2022
Cum se pronunță corect numele mașinilor?

Mulți pasionați de mașini, și nu numai, petrec timp considerabil discutând despre motoarele mașinilor, viteză, performanță, cum să conducă o mașină și cât de bine funcționează în timpul unui test de impact, printre altele. Însă când vine vorba numele lor, pronunția diferă de la țară la țară.

Lumea automobilelor este plină de branduri. În timp ce „Ford”, „Jeep” și chiar „ Ferrari ” ar putea fi ușor de pronunțat corect pentru majoritatea oamenilor, există unele nume de mărci de automobile a căror pronunție este mult mai dificilă.

Numele mașinilor pronunțate corect

Cele din Japonia, potrivit canalului de Youtube Cavaleria, sunt cele mai interesante. Primul brand cel mai cunoscut la nivel mondial este Toyota. În Japonia, accentul se pune pe „A” și face referire la numele fondatorului Kiichiro Toyoda, cu „D”. Numele Toyota în japoneză înseamnă „noroc”, „succes”.

Următoarea marcă premium din Japonia este Lexus, care se pronunță „lexăs”, iar la Nissan, accentul se pune pe „A”. Aici numele pare a fi foarte inspirat, deoarece „ni” înseamnă „soare” și „san” înseamnă „produs în”. Numele s-ar traduce produs în Japonia, țara fiind considerată Țara Soarelui. Tot cu accent pe „A”, se pronunță și Subaru. Și acest nume are o însemnătate, reprezintă unitate.

Unul dintre brandurile cunoscute este și Mazda. Nici această marcă de mașini nu se pronunță cum se scrie, ci „mațuda”. În japoneză înseamnă „terenul pinilor”. Și aici, numele companiei este dat de fondatorul Jujiro Matsuda. În istoria țării, numele de familie spune ceva despre trecutul strămoșilor, iar în cazul fondatorului Matsuda se poate presupune că strămoșii acestuia au trăit printre pini.

Alte branduri de mașini și pronunția numelor lor

Lamborgini – Lamborghi
Abarth – Abart
Renault – Reno
Citroen – Sitroen
Bugatti – Bugatti
Volkswagen – Folksvaghen
Chevrolet – Chevrolei
BMW – Biemve
Porsche – Porșă
Mercedes – Merțedes

Deoarece limbajul este un instrument de comunicare, tot ceea ce contează cu adevărat este ca oamenii din jur să înțeleagă despre ce vorbești.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot