Cum se măsoară audiențele TV? Cum știu televiziunile ce rating au?

16.12.2021
Cum se măsoară audiențele TV? Cum știu televiziunile ce rating au?

Toate televiziunile din România încearcă să aibă o audiență cât mai mare, fiindcă în felul acesta banii din publicitate sunt mai mulți. Punctul de rating este, de cele mai multe ori, direct proporțional cu încasările din publicitate, iar atunci când acesta este mai mare banii care intră în conturile televiziune cresc. Reciproca este și ea valabilă.

Cum se măsoară audiențele TV?

Serviciul Naţional de Măsurare a Audienţelor TV (SNMATV) reprezintă barometrul comportamentului de consum TV din țara noastră, acesta regăsindu-se în cadrul Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA). În România, audiența televiziunilor este măsurată de către Kantar Media, fiind unicul furnizor de acest tip de serviciu din anul 2012.

Această firmă vine în cadrul unei familii și instalează la televizorul din casă un dispozitiv, numit peoplemeter. Aparatul are o telecomandă specială, pe care se găsește câte un buton pentru fiecare membru al familiei. Persoanele care vin în vizită și vor să se uite la televizor au un buton special.

Dacă o persoană se uită la televizor, aceasta trebuie să apese butonul aferent numelui său, iar dacă părăsește camera trebuie să apese încă o dată pe buton, pentru a înștiința dispozitivul că nu se uită nimeni de la televizor. Totodată, dacă familia pleacă în vacanță mai mult de o săptămână aceasta trebuie să apese pe telecomandă pe butonul „vacanță”.

Aparatul este atât de inteligent încât dacă cineva pleacă din cameră și a uitat să apese pe buton, sistemul detectează automat că televizorul a stat neobișnuit de mult pe un singur post, iar dacă intervalul depășește patru ore, dispozitivul observă că este o problemă.

Așadar, în momentul când televizorul este deschis pornește și dispozitivul care înregistrează audiența, iar pe ecran va apărea numele membrilor familiei și cel care se uită va trebui să se selecteze pe el însuși.

Potrivit datelor oficiale, la noi în țară, sunt instalate aproximativ 2.000 de astfel de dispozitive în 1.300 de locuințe pentru că din punct de vedere sociologic, acest panel este reprezentativ pentru toată populația României.

Cum știu televiziunile ce rating au?

Datele de audiență sunt stocate în interiorul peoplemeterului. Informația video este transformată în coduri audio digitale (de tipul 0010101), la fiecare trei secunde, coduri ce sunt înmagazinate în memora internă a aparatului. Mai departe, între orele două și șase dimineața datele sunt trimise automat către serverele firmei de măsurare a audiențelor. Totul se face automat, fără intervenția fizică a vreunui operator în sistem, potrivit dcnews.ro.

Serverele firmei Kantar Media înregistrează, în fiecare zi, tot programul televiziunilor din România. Ulterior, înregistrările vor fi comparate cu datele primite de la peoplemetere. Astfel, se stabilește exact care a fost audiența unei televiziuni într-o zi sau într-un anumit interval orar.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot