Cum se măsoară audiențele TV? Cum știu televiziunile ce rating au?

16.12.2021
Cum se măsoară audiențele TV? Cum știu televiziunile ce rating au?

Toate televiziunile din România încearcă să aibă o audiență cât mai mare, fiindcă în felul acesta banii din publicitate sunt mai mulți. Punctul de rating este, de cele mai multe ori, direct proporțional cu încasările din publicitate, iar atunci când acesta este mai mare banii care intră în conturile televiziune cresc. Reciproca este și ea valabilă.

Cum se măsoară audiențele TV?

Serviciul Naţional de Măsurare a Audienţelor TV (SNMATV) reprezintă barometrul comportamentului de consum TV din țara noastră, acesta regăsindu-se în cadrul Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA). În România, audiența televiziunilor este măsurată de către Kantar Media, fiind unicul furnizor de acest tip de serviciu din anul 2012.

Această firmă vine în cadrul unei familii și instalează la televizorul din casă un dispozitiv, numit peoplemeter. Aparatul are o telecomandă specială, pe care se găsește câte un buton pentru fiecare membru al familiei. Persoanele care vin în vizită și vor să se uite la televizor au un buton special.

Dacă o persoană se uită la televizor, aceasta trebuie să apese butonul aferent numelui său, iar dacă părăsește camera trebuie să apese încă o dată pe buton, pentru a înștiința dispozitivul că nu se uită nimeni de la televizor. Totodată, dacă familia pleacă în vacanță mai mult de o săptămână aceasta trebuie să apese pe telecomandă pe butonul „vacanță”.

Aparatul este atât de inteligent încât dacă cineva pleacă din cameră și a uitat să apese pe buton, sistemul detectează automat că televizorul a stat neobișnuit de mult pe un singur post, iar dacă intervalul depășește patru ore, dispozitivul observă că este o problemă.

Așadar, în momentul când televizorul este deschis pornește și dispozitivul care înregistrează audiența, iar pe ecran va apărea numele membrilor familiei și cel care se uită va trebui să se selecteze pe el însuși.

Potrivit datelor oficiale, la noi în țară, sunt instalate aproximativ 2.000 de astfel de dispozitive în 1.300 de locuințe pentru că din punct de vedere sociologic, acest panel este reprezentativ pentru toată populația României.

Cum știu televiziunile ce rating au?

Datele de audiență sunt stocate în interiorul peoplemeterului. Informația video este transformată în coduri audio digitale (de tipul 0010101), la fiecare trei secunde, coduri ce sunt înmagazinate în memora internă a aparatului. Mai departe, între orele două și șase dimineața datele sunt trimise automat către serverele firmei de măsurare a audiențelor. Totul se face automat, fără intervenția fizică a vreunui operator în sistem, potrivit dcnews.ro.

Serverele firmei Kantar Media înregistrează, în fiecare zi, tot programul televiziunilor din România. Ulterior, înregistrările vor fi comparate cu datele primite de la peoplemetere. Astfel, se stabilește exact care a fost audiența unei televiziuni într-o zi sau într-un anumit interval orar.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising