Cum o femeie a salvat milioane de vieți fără să știe?

02.11.2020
Cum o femeie a salvat milioane de vieți fără să știe?

O femeie a salvat milioane de vieți fără să știe. În căutarea leacului pentru toate bolile, oamenii au inventat fel de fel de soluții pentru problemele de zi cu zi. Un eveniment, care a schimbat umanitatea pentru totdeauna, a avut loc în anul 1951. O tânără afro-mericană din Baltimore, Henrietta Lacks, a murit de cancer, iar înainte își dea ultima suflare din corpul ei au fost prelevate celule, care au continuat să se înmulțească și au ajutat la dezvoltarea unor tratamente, salvând milioane de vieți.

Celulele „nemuritoare” ale Henriettei Lacks

Tânăra afro-americană fusese diagnosticată cu cancer cervical, în anul 1951. Drept urmare, aceasta a mers la spitalul John Hopkins pentru a primi tratament de specialitate. Acolo medicul ia preluat, fără știrea acesteia, o mostră de celule pe care le-a trimis cercetătorului George Gey. Omul de știință încercase ani de zile să crească celule în afara corpului uman, însă fără succes. Surprinzător, însă, celulele Henriettei au continuat să se înmulțească și să se dubleze la fiecare 24 de ore. Fenomenul nu a putut fi explicat, nici până în ziua de astăzi.

Celulele Henriettei au salvat milioane de vieți

Medicina de la acea vreme a explodat odată cu noua descoperire. Cercetătorul George Gey a anunțat că a obținut prima linie de celule „nemuritoare”, ceea ce înseamnă că se vor multiplica la nesfâșit. Descoperirea a fost trimisă oamenilor de știință de pe tot globul, iar celulele au fost numite HeLa, după Henrietta Lacks.

De-a lungul timpului, celulele HeLa au fost folosite pentru crearea vaccinului împotriva poliomielitei, au fost duse în primele misiuni spațiale pentru a le testa reacția la medii fără gravitație, de asemenea, cu ajutorul lor au fost create cele mai importante tratamente pentru cancer. Au fost primele celule clonate și printre primele care au avut o hartă ADN. Mai mult, celulele HeLa au fost folosite la dezvoltarea fertilizării in vitro.

Deși pare greu de crezut, inclusiv cercetările pentru a găsi un tratament pentru noul coronavirus se fac cu ajutorul acestor celule.

Cu toate că celulele Henriettei Lacks se înmulțesc și astăzi, viața femeii nu a putut fi salvată la acea vreme. Aceasta a trecut la cele sfinte în octombrie 1951, la vârsta de 31 de ani.

Foto: lincolnschool.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot