Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?

01.04.2025
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?

Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de rând, de obicei, țărani. Totuși, cum arăta viața acestora în Țările Române?

Viaţa nobililor de acum câteva secole era extrem de diferită de cea a românilor de rând. Aceştia erau singurii care se spălau pe dinţi, aveau ziduri înalte pentru a-şi ascunde tinerele de măritat şi se delectau cu scoici şi raci din râuri.

Călătorii străini ai vremurilor care ajungeau în Țările Româneşti nu au rămas indiferenţi la opulenţa şi viaţa spectaculoasă a nobililor.

De exemplu, un călător Italian observa că nobilii erau singurii care îşi permiteau să îşi cureţe dinţii după fiecare masă şi care terminau festinele cu un pui de somn.

Iată 7 curiozități din viața nobililor de odinioară

Boierii mâncau separat de soţiile lor. Acest obicei s-a păstrat până în anii 1800.

Tinerele din familiile nobilor se căsătoreau încă de la 13-14 ani, însă până la căsătorie acestea erau ţinute „captive” în propria casă şi grădină, fiind ascunse de ochii curioşilor cu ajutorul zidurilor înalte.

După fiecare masă, boierii trăgeau un pui de somn. Del Chiaro, unul dintre străinii care au vizitat ţările româneşti, în anul 1819, crede că somnul exagerat se datorează vinurilor servite din belşug la fiecare masă.

Mesele boiereşti erau stropite din belşug cu băuturi alcoolice, iar numărul preparatelor depășea, de obicei 20.

În prima parte a anilor 1800, singurii care îşi curăţau dinţii regulat erau nobilii. Aceştia îşi curăţau dinţii de trei ori pe zi, după masă, cu o coajă de pâine arsă şi mărunţită. Cu „pulberea” rezultată îşi frecau dinţii într-un mod sârguincios.

În Bistriţa-Năsăud se consuma tocăniţă de scoici şi raci prinşi direct din râul Someş. De asemenea, slugile aveau drept sarcină să cutreiere pădurile şi să adune fructe de pădure şi ciuperci pentru mesele nobililor.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot