Cum era să-și piardă Panait Istrati iubita pentru că România a luptat contra Germaniei?

09.06.2020
Cum era să-și piardă Panait Istrati iubita pentru că România a luptat contra Germaniei?

Pe cât a fost de talentat în ale scrierii, pe atât a fost de iubăreț. Este vorba despre scriitorul român Panait Istrati, cel care era să se despartă de o iubită de-a sa când România a declarat război aliatelor Germaniei în anul 1916.

Panait Istrati (nume la naștere Gherasim Istrati) s-a născut la Brăila în anul 1884. Acesta a fost fiul nelegitim al unei spălătorese, Joița Istrate, și al unui contrabandist grec, pe nume Gherasim Valsamis. De-a lungul vieții, Istrati s-a căsătorit de trei ori și a divorțat de două ori, dar a avut extrem de multe iubite.

La un moment dat, scriitorul (scutit de război pe motive medicale) a avut o relație cu o nemțoaică, după ce, în anul 1916, România a intrat în război în contra Germaniei. Istrati a povestit un episod memorabil într-un articol publicat în România literară, pe data de 15 iulie 1933.

Am coborât la Lausanne, cu vreo doi poli în buzunar și însoțit de o tovarășă de necazuri, o germană tare vrednică, dar rea foc, care avea poftă de ceartă cam în fiecare seară când ne regăseam după o zi de muncă, nu de altceva, ci numai așa, ca să-mi spună încă o dată că ea a aparține unei nații kolosale, pe când eu sunt ʺneam de țiganiʺ. Ne luasem din dragoste și o duceam bine, când într-o seară, cum mă întorceam de la lucru, voios și cu șocolata obișnuită care-i plăcea așa de mult, o văd că-mi strigă de la fereastra etajului întâi să aștept, să nu urc, iar după o clipă mă pomenesc că-mi aruncă în cap papucii, cămașa de noapte, peria de dinți și Le Siècle de Louis XIV (n.m. – carte publicată de Voltaire în 1751).

– Ce-i asta, Frieda?

– Ce să fie? Nația ta spurcată a declarat și ea război patriei mele!

– Ei și ce, eu sunt de vină? Crezi poate că tata e prim-ministru la București?

Ne-am împăcat pe loc, bineînțeles, dar din acea seară de august, multe am îndurat de la Frieda din cauza imprudenței lui Ionel Brătianu.

De fapt, România nu a declarat niciodată război Germaniei în Primul Război Mondial, ci aliatelor sale. Pe data de 27 august 1916 România a declarat război Imperiului Austro-Ungar. La rândul lor Germania și Turcia declară război României la 28 respectiv, 30 august.

Sursă: catchy.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot