Cum au apărut ochelarii de soare? Cine a inventat ochelarii de soare?

04.05.2021
Cum au apărut ochelarii de soare? Cine a inventat ochelarii de soare?

Ochelarii de soare au apărut, prima dată, ca o necesitate, ci nu ca un accesoriu de modă. Inițial, scopul lor era bine definit, acela de a ajuta persoanele cu diferite probleme de sănătate, însă, ulterior, aceștia au ajuns să fie produși la scară largă și folosiți pentru a adăuga un plus de personalitate stilistică.

Ochelarii de soare sunt un dispozitiv optic de protecție cu scopul de a apăra ochii de o lumină prea puternică, în special de cea a Soarelui.

Gradul de protecție la radiațiile ultraviolete este stabilit de anumite standarde, cum ar fi standardul European EN 1836:2005. Acesta prevede patru clasificări: „0” pentru protecție insuficientă la radiațiile UV, „2” pentru protecție suficientă la radiațiile UV, „6” pentru protecția bună la radiațiile UV și „7” pentru protecție completă la radiațiile UV, ceea ce înseamnă că nu permite trecerea a mai mult de 5% din radiațiile de 380 nm, potrivit Wikipedia.

Cum au apărut ochelarii de soare?

Acum mai bine de 100 de ani, bărbații purtau pălării pentru un aspect mai șic. În prezent, locul acestora a fost luat de ochelarii de soare. Oamenii au încercat, tot timpul, să scape de lumină puternică a Soarelui și, încă, din perioada preistorică aceștia foloseau niște improvizații făcute din mătase de molid. Acesta este considerat primul dispozitiv de protecție împotriva razelor solare, purtat de oameni.

În ceea ce privește folosirea lor în public, împăratul roman Nero a fost cel care a utilizat pentru prima dată un astfel de dispozitiv. Potrivit legendei, acesta urmărea luptele dintre gladiatori prin niște smaralde, care, deși îi distorsionau vederea, îi protejau ochii de razele ultraviolete.

În partea cealaltă a globului, în China, oamenii apelau la cristale de cuarț fumurii pentru a-și proteja vederea de lumina Soarelui. Chinezii au fost cei care au purtat, prima oară, ochelari de soare de interior. Ulterior, aceștia au început să fie folosiți de spionii guvernamentali și judecători pentru a-și ascunde privirea.

Începutul secolului al XX-lea a reprezentat momentul în care au apărut primii ochelari de soare moderni. Aceștia aveau drept scop reducerea tensiunii oculare la persoanele care sufereau de sifilis. Popularitatea lor a crescut, imediat, după ce vedetele de la Hollywood au început să îi poarte ca acesoriu vestimentar. În anul 1938, revista „Life” definea ochelarii de soare ca fiind „iubirea favorită a femeilor americane”.

Ochelarii de soare cu polarizare

Anul 1936 a reprezentat un moment când această industrie a fost schimbată complet. Edwin H.Land a inventat ochelarii de soare cu polarizare, iar lumea a fost fascinată. În anii ’80, compania italiană fondată în Statele Unite „Ray Ban” a făcut o avere din ceea ce azi numim ochelarii „Aviator”, după ce a pus o pereche pe urechile lui Tom Cruise în blockbuster-ul numit „Top Gun”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot