Cum arăta un permis auto din perioada interbelică?

29.03.2021
Cum arăta un permis auto din perioada interbelică?

Majoritatea oamenilor visează să aibă propria mașină și să poată călători liber, fără să fie constrânși de transportul în comun. Mulți reușesc acest lucru, însă pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice trebuie să dețină un permis de conducere valid. Pentru a lua acest carnet trebuie trecute anumite teste, care să dovedească capacitățile psihice și abilitățile de șofer ale persoanei în cauză.

Permis auto din perioada interbelică

De-a lungul timpului, carnetul de conducere a fost schimbat pentru a îndeplini anumite condiții. La Muzeul Judeţean Teleorman se poate vedea un permis de conducere din anul 1931. Șoferul era profesionist și avea numele de Spirea St. Pantilie, din Alexandria.

Permisul auto fusese eliberat de Prefectura Municipiului Bucureşti-Serviciul Circulaţie, avea 14 file şi conţinea, pe lângă datele personale ale posesorului, file care erau rezervate rubricii „Pedepse suferite de titular“, precum şi un „Extras din Legea asupra circulaţiei pe drumurile publice“ din 22 octombrie 1929. Pe una din foi era o ștampilă, cu data de 9 decembrie 1940, care dovedește că, în acea perioadă, exista în Alexandria „Biroul Circulaţie“ din cadrul Comisariatului de Poliţie Alexandria.

Primele mașini din România

Ca urmare a dezvoltării societății au apărut primele automobile în țara noastră, astfel fiind înființat „Serviciul Circulație, în anul 1900. Prima mașină înregistrată în România a fost una cu un motor pe ardere internă, fabricată la Liege, şi care a aparţinut proprietarului morii Gheorghe Assan.

A urmat o perioadă în care tot mai mulți oameni și-au achiziționat autovehicule, astfel în anul 1926, în țara noastră erau înscrise 11.306 maşini, în 1939 numărul lor a crescut la 25.876 de autoturisme. Din păcate, al Doilea Război Mondial și criza economică a făcut ca, în anul 1944, să mai existe doar 9.820 de vehicule.

Trebuie specificat că, în România, permisele de conducere au început să fie eliberate încă din anul 1907. Pentru a obține Brevetul de Conducere, așa cum era numit la acea vreme permisul auto, trebuiau să treacă o probă de viteză pe drumurile publice şi o probă de frânare, în caz de urgenţă, pentru a evita un accident.

Ce condiții trebuie să îndeplinească, în prezent, o persoană pentru a obține permisul de conducere?

Pentru a obține un carnet de conducere o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții, pe lângă vârsta minimă de 16 sau 18 ani:

Foto:Pexels și Adevărul

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot