Cum arăta stațiunea Mamaia în 1970?

06.07.2022
Cum arăta stațiunea Mamaia în 1970?

Mamaia este stațiunea cea mai renumită de pe litoralul românesc. Turiști din toată țara, dar și de peste hotare, vin în fiecare an aici, în timpul sezonului estival, pentru a se relaxa. Vacanța la Marea Neagră a fost întotdeauna căutată, iar stațiunea Mamaia a oferit mereu multiple oportunități de distracție.

Cum a apărut stațiunea Mamaia?

Spre finalul anilor 1800, Mamaia era un sat de pescari cu ieșire la Marea Neagră. Abia în anul 1905, în zonă, încep să fie amplasate diferite construcții turistice. Acestea au fost două pavilioane cu cabine din lemn şi foişoare, plus o simplă punte care înainta în mare. Stațiunea a fost inaugurată un an mai tarziu, pe data de 28 august 1906.

Stațiunea a fost una dintre destinațiile preferate ale reginei Maria, astfel că la ordinul Familiei Regale, aici, a fost construit în anii ’20 Palatul Regal din Mamaia. Odată cu trecerea timpului, zona s-a dezvoltat și au apărut diferite hoteluri și restaurante, care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi.

Așa se face că în perioada anilor 1970 stațiunea era una dintre preferatele românilor, care abia așteptau să vină vara și vacanța pentru a se putea bucura de briza mării și nisipul fin. Restaurantele ofereau clienților preparate culinare pe bază de pește proaspăt, alături de băuturi alcoolice și non-alcoolice. Atmosfera era întreținută de diferite formații de muzică populară și ușoară. În felul acesta clienții erau mulțumiți și reveneau și în ziua următoare. La 50 de ani distanță, Mamaia a rămas una dintre stațiunile preferate de români. Astăzi este printre cele mai scumpe.

Care este istoria litoralului românesc?

O sursă bună de pește pentru cei din spaţiul carpato-danubiano-pontic, litoralul românesc a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice au evidențiat existența obiectelor din cultura Hamangia (5200 de ani î. d. Hr.). Pe litoral au existat stâne românești de ciobani transhumanți încă din Evul mediu, însă adevărata colonizare a românilor a început după anul 1878.

Între cele două războaie mondiale, România Mare avea un litoral cu o lungime de 412 km care era situat între Bugazu (la ieșirea în mare a limanului Nistrului, azi în Ucraina) și Ecrina (azi în Bulgaria, la nord de Varna). Astăzi, partea terestră a litoralului românesc (țărmul) se întinde pe o lungime de 245 km.

Turismul este azi principala activitate economică a litoralului: în iulie 2008, pe litoralul românesc existau 249 de hoteluri, numărul acestora crescând de la un an la altul. Printre principalele puncte de interes ale zonei se numără Delta Dunării, Limanele Razim-Sinoe, Insula Popina, Peșterile de la Cheile Dobrogei sau cetatea Histria.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot