Cum arată Setenil de Las Bodegas, orașul de sub stâncă?

25.10.2021
Cum arată Setenil de Las Bodegas, orașul de sub stâncă?

În lume există multe orașe și așezări frumoase care încântă privirea prin arhitectura clădirilor și peisagistica naturală. Setenil de Las Bodegas din Spania atrage mii de turiști în fiecare an, deoarece este așezat sub o stâncă imensă.

Dacă ai fost vreodată acuzat că „trăiești sub o stâncă”, te vei simți ca acasă în Setenil de Las Bodegas din Spania. Mulți dintre cei 3.000 de locuitori ai acestui mic oraș locuiesc, muncesc și se joacă într-un defileu sub o uriașă bucată stâncoasă, unde casele sunt construite chiar în stâncă. Zona oferă atât de mult adăpost, încât istoricii cred că aceasta a fost ocupată de oameni încă din epoca de piatră.

Cum a fost construit Setenil de Las Bodegas?

Orășelul Setenil de Las Bodegas se găsește în regiunea Cadiz. Casele locuitorilor au fost săpate în piatră, încât parcă ar fi fost acolo din totdeauna. Relieful inedit al regiunii se datorează râului Trejo, care a săpat un adevărat defileu în stâncile calcaroase din zonă. Drept urmare, oamenii au profitat de găurile din stâncă și și-au construit propriile case.

Aspectul inedit al zonei, dar și culoarea albă a caselor, care intră în contrast cu cea roșiatică a stâncii, face ca orășelul să fie vizitat de mii de turiști anual. Soarele puternic din Andaluzia evidențiază fiecare colț de stradă și de rocă și face ca localitatea să pară a fi desprinsă dintr-un film science-fiction.

Oamenii de știință au analizat regiunea și au constatat că peștera Cueva de la Pileta din apropiere a fost locuită încă din paleolitic, acum 20.000 de ani, și e posibil ca stâncile de pe malul râului Trejo să fi fost ocupate chiar mai devreme. Totodată în regiune au fost descoperite vestigii romane, fapt care dovedește că aici au fost tot timpul oameni.

Conform istoricilor, Setenil de Las Bodegas a fost fortificat de mauri, în secolul al XII-lea și cucerit de creștini în 1484, în doar 15 zile, după șapte asedii. Localitatea a fost una dintre ultimele așezări fondate de mauri în Europa, a căror ocupație s-a încheiat efectiv în 1492, odată cu căderea Granadei.

De la ce vine numele orașului de sub stâncă?

Trebuie specificat că numele de „Setenil” provine de la expresia „septem nihil” (de șapte ori nimic, în limba latină). Potrivit istoricilor, aceasta amintește de cele șapte asedii de care au avut nevoie creștinii ca să înlăture ocupanții mauri. A doua parte a numelui, „Bodegas”, (crame, în limba spaniolă), a fost adăugată mai târziu, după venirea coloniștilor spanioli, care se ocupau cu viticultura, astfel că producția de vin a devenit una dintre ocupațiile principale din localitate.

Setenil de las Bogades a devenit cunoscut în lume, pe lângă castele construite în stâncă, și pentru mezelurile pe care le fac localnicii, precum și pentru livezile spectaculoase de măslini și migdali, plantate de arabi și a viței de vie, introdusă de coloniștii spanioli. În prezent, orășelul este vizitat de mii de turiști în fiecare an, fiind plin de baruri, restaurante și cafenele inedite, săpate în stâncile din zonă.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot