Cum arată Setenil de Las Bodegas, orașul de sub stâncă?

25.10.2021
Cum arată Setenil de Las Bodegas, orașul de sub stâncă?

În lume există multe orașe și așezări frumoase care încântă privirea prin arhitectura clădirilor și peisagistica naturală. Setenil de Las Bodegas din Spania atrage mii de turiști în fiecare an, deoarece este așezat sub o stâncă imensă.

Dacă ai fost vreodată acuzat că „trăiești sub o stâncă”, te vei simți ca acasă în Setenil de Las Bodegas din Spania. Mulți dintre cei 3.000 de locuitori ai acestui mic oraș locuiesc, muncesc și se joacă într-un defileu sub o uriașă bucată stâncoasă, unde casele sunt construite chiar în stâncă. Zona oferă atât de mult adăpost, încât istoricii cred că aceasta a fost ocupată de oameni încă din epoca de piatră.

Cum a fost construit Setenil de Las Bodegas?

Orășelul Setenil de Las Bodegas se găsește în regiunea Cadiz. Casele locuitorilor au fost săpate în piatră, încât parcă ar fi fost acolo din totdeauna. Relieful inedit al regiunii se datorează râului Trejo, care a săpat un adevărat defileu în stâncile calcaroase din zonă. Drept urmare, oamenii au profitat de găurile din stâncă și și-au construit propriile case.

Aspectul inedit al zonei, dar și culoarea albă a caselor, care intră în contrast cu cea roșiatică a stâncii, face ca orășelul să fie vizitat de mii de turiști anual. Soarele puternic din Andaluzia evidențiază fiecare colț de stradă și de rocă și face ca localitatea să pară a fi desprinsă dintr-un film science-fiction.

Oamenii de știință au analizat regiunea și au constatat că peștera Cueva de la Pileta din apropiere a fost locuită încă din paleolitic, acum 20.000 de ani, și e posibil ca stâncile de pe malul râului Trejo să fi fost ocupate chiar mai devreme. Totodată în regiune au fost descoperite vestigii romane, fapt care dovedește că aici au fost tot timpul oameni.

Conform istoricilor, Setenil de Las Bodegas a fost fortificat de mauri, în secolul al XII-lea și cucerit de creștini în 1484, în doar 15 zile, după șapte asedii. Localitatea a fost una dintre ultimele așezări fondate de mauri în Europa, a căror ocupație s-a încheiat efectiv în 1492, odată cu căderea Granadei.

De la ce vine numele orașului de sub stâncă?

Trebuie specificat că numele de „Setenil” provine de la expresia „septem nihil” (de șapte ori nimic, în limba latină). Potrivit istoricilor, aceasta amintește de cele șapte asedii de care au avut nevoie creștinii ca să înlăture ocupanții mauri. A doua parte a numelui, „Bodegas”, (crame, în limba spaniolă), a fost adăugată mai târziu, după venirea coloniștilor spanioli, care se ocupau cu viticultura, astfel că producția de vin a devenit una dintre ocupațiile principale din localitate.

Setenil de las Bogades a devenit cunoscut în lume, pe lângă castele construite în stâncă, și pentru mezelurile pe care le fac localnicii, precum și pentru livezile spectaculoase de măslini și migdali, plantate de arabi și a viței de vie, introdusă de coloniștii spanioli. În prezent, orășelul este vizitat de mii de turiști în fiecare an, fiind plin de baruri, restaurante și cafenele inedite, săpate în stâncile din zonă.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising