Cum arată insulele plutitoare din Peru? Cum au fost construite?

10.02.2021
Cum arată insulele plutitoare din Peru? Cum au fost construite?

La granița dintre Peru și Bolivia se află lacul Titicaca. Aici, trăiește o populație pre-incașă, numită Uros. Oamenii își duc zilele pe insule construite artificial, pe lac, din stuf. Aceștia au fost obligați să trăiască astfel, când incașii s-au extins pe pământul lor.

Lacul Titicaca este cel mai înalt lac navigabil din lume, care la umbra munților Anzi adăpostește o populație ce trăiește din pescuit și din turism. Insulele create de om au fost o atracție turistică majoră, de când au apărut primele fotografii în revista National Geographic, în anii ’40.

Deși, nu pare la prima vedere, viața pe insule s-a schimbat drastic de când cu apariția turiștilor, din întreaga lume. Nu numai că localnicii și-au pierdut limba originală, dar acum își câștigă cea mai mare parte a veniturilor prin turism și chiar folosesc electricitatea solară pentru a susține televizoarele, radiourile și luminile din propriile locuințe.

Câte insule artificiale sunt pe lacul Titicaca?

Potrivit statisticilor, există 42 de insule create de om, plutind pe Lacul Titicaca, lângă orașul Puno, în Peru. Insulele sunt alcătuite din mănunchiuri uscate de stuf, care sunt din abundență în adâncurile lacului. Insulele mai mari găzduiesc aproximativ 10 familii, iar cele mai mici găzduiesc doar două sau trei.

Insulele plutesc din cauza gazelor produse de stuful care se descompune. Deoarece trestia din partea de jos putrezește destul de repede, trebuie adăugat stuf nou la fiecare 3 luni. O astfel de insulă artificială are o durată de viață de aproximativ 30 de ani.

Inițial, insulele erau folosite ca măsură defensivă. Acestea au fost ancorate pe loc cu frânghii atașate de stâlpi de lemn fixați la fundul lacului, astfel încât să poată fi mutate, dacă există un pericol iminent. Pe insule au fost construite și turnuri de veghe din stuf.

Cum este viața pe insule

Casele oamenilor sunt, de asemenea, făcute din stuf. Acoperișurile sunt impermeabile, iar gătitul se face cu foc, pus pe un strat de pietre pentru a proteja stuful. Câteva sute de oameni pre-incași, încă, trăiesc și întrețin insulele, dar majoritatea s-au mutat pe continent. Deși, există o școală pe insula principală, majoritatea copiilor sunt educați și merg la Universitatea de pe continent.

Lacul Titicaca se află la aproximativ 3.811 metri deasupra nivelului mării, astfel că temperatura este foarte scăzută. Majoritatea locuitorilor poartă haine de lână și pălării pentru a se proteja de soare.

Pentru a ține șobolanii departe, localnicii au pisici ca animale domestice. Totodată, în zonă mai pot fi văzuți cormorani, iepuri, cobai, rațe și păstrăvi. Populația Uros își duce viața conform tradițiilor și obiceiurilor moștenite din moși strămoși.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot