Cum arată insulele plutitoare din Peru? Cum au fost construite?

10.02.2021
Cum arată insulele plutitoare din Peru? Cum au fost construite?

La granița dintre Peru și Bolivia se află lacul Titicaca. Aici, trăiește o populație pre-incașă, numită Uros. Oamenii își duc zilele pe insule construite artificial, pe lac, din stuf. Aceștia au fost obligați să trăiască astfel, când incașii s-au extins pe pământul lor.

Lacul Titicaca este cel mai înalt lac navigabil din lume, care la umbra munților Anzi adăpostește o populație ce trăiește din pescuit și din turism. Insulele create de om au fost o atracție turistică majoră, de când au apărut primele fotografii în revista National Geographic, în anii ’40.

Deși, nu pare la prima vedere, viața pe insule s-a schimbat drastic de când cu apariția turiștilor, din întreaga lume. Nu numai că localnicii și-au pierdut limba originală, dar acum își câștigă cea mai mare parte a veniturilor prin turism și chiar folosesc electricitatea solară pentru a susține televizoarele, radiourile și luminile din propriile locuințe.

Câte insule artificiale sunt pe lacul Titicaca?

Potrivit statisticilor, există 42 de insule create de om, plutind pe Lacul Titicaca, lângă orașul Puno, în Peru. Insulele sunt alcătuite din mănunchiuri uscate de stuf, care sunt din abundență în adâncurile lacului. Insulele mai mari găzduiesc aproximativ 10 familii, iar cele mai mici găzduiesc doar două sau trei.

Insulele plutesc din cauza gazelor produse de stuful care se descompune. Deoarece trestia din partea de jos putrezește destul de repede, trebuie adăugat stuf nou la fiecare 3 luni. O astfel de insulă artificială are o durată de viață de aproximativ 30 de ani.

Inițial, insulele erau folosite ca măsură defensivă. Acestea au fost ancorate pe loc cu frânghii atașate de stâlpi de lemn fixați la fundul lacului, astfel încât să poată fi mutate, dacă există un pericol iminent. Pe insule au fost construite și turnuri de veghe din stuf.

Cum este viața pe insule

Casele oamenilor sunt, de asemenea, făcute din stuf. Acoperișurile sunt impermeabile, iar gătitul se face cu foc, pus pe un strat de pietre pentru a proteja stuful. Câteva sute de oameni pre-incași, încă, trăiesc și întrețin insulele, dar majoritatea s-au mutat pe continent. Deși, există o școală pe insula principală, majoritatea copiilor sunt educați și merg la Universitatea de pe continent.

Lacul Titicaca se află la aproximativ 3.811 metri deasupra nivelului mării, astfel că temperatura este foarte scăzută. Majoritatea locuitorilor poartă haine de lână și pălării pentru a se proteja de soare.

Pentru a ține șobolanii departe, localnicii au pisici ca animale domestice. Totodată, în zonă mai pot fi văzuți cormorani, iepuri, cobai, rațe și păstrăvi. Populația Uros își duce viața conform tradițiilor și obiceiurilor moștenite din moși strămoși.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot