Cum arăta Acropolis din Atena în perioada de glorie?

08.06.2022
Cum arăta Acropolis din Atena în perioada de glorie?

Atena este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Acesta este locul de naștere al civilizației occidentale și este totodată cunoscut pentru multitudinea de situri arheologice. Cel mai râvnit loc al său este dealul cândva aprig disputat, cunoscut și sub numele de Acropolis.

O vizită la faimosul sit care a fost numit „monument preeminent” pe lista patrimoniului cultural european a monumentelor celebre este o necesitate absolută pentru cei care aleg o vacanță la Atena.

Acropolis, în Epoca de Aur

Numele „Acropolis” se referă la o cetate străveche care se află pe un deal stâncos care are vedere la Atena și este presărată cu unele dintre cele mai importante monumente ale trecutului orașului. Cuvântul în sine este o combinație a cuvintelor „akron” și „polis”, primul traducându-se prin „punctul cel mai înalt”, iar cel din urmă cu „oraș”.

Există, de fapt, mult mai multe acropole în Grecia, dar datorită importanței sale, Acropolis din Atena este denumită în mod obișnuit „Acropola”. În cele mai vechi timpuri, era cunoscut și sub numele de Cecropia, luând numele după Cecrops, primul rege legendar al Atenei, potrivit Athens by Locals.

Deși locuită încă din perioada neolitică timpurie, Acropola Atenei a devenit faimă în timpul secolului al V-lea î.Hr. sub domnia lui Pericle, care a supravegheat construcția celor mai proeminente monumente ale dealului. De-a lungul secolelor, Acropola a fost distrusă de multe ori, iar rezistența sa se poate numi miracol.

Epoca de Aur a Acropolei a coincis cu Epoca de Aur a Atenei (460-430 î.Hr.), când orașul era sub stăpânirea lui Pericle. În acest timp, liderul politic popular a ordonat construirea și renovarea aproape a tuturor templelor majore ale Acropolei, inclusiv a emblematicului Partenon.

Proiectul colosal a fost întreprins de doi arhitecți celebri pe nume Icitnus și Callicrate și de un sculptor local pe nume Phidias. Destul de rapid, Acropolis a fost transformat din nou luând forma familiară pe care o admirăm și astăzi și o considerăm a fi cea mai grandioasă realizare a perioadei clasice a Atenei.

Unele dintre cele mai faimoase monumente care au fost construite în acea perioadă includ Partenonul, poarta Propileea, Templul Atenei Nike, Templul lui Erehtheum, care a fost susținut inițial de statuile emblematice numite Cariatide și legendara statuie gigantică din bronz a lui Atena Promachos.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot