Cum arăta Acropolis din Atena în perioada de glorie?

08.06.2022
Cum arăta Acropolis din Atena în perioada de glorie?

Atena este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Acesta este locul de naștere al civilizației occidentale și este totodată cunoscut pentru multitudinea de situri arheologice. Cel mai râvnit loc al său este dealul cândva aprig disputat, cunoscut și sub numele de Acropolis.

O vizită la faimosul sit care a fost numit „monument preeminent” pe lista patrimoniului cultural european a monumentelor celebre este o necesitate absolută pentru cei care aleg o vacanță la Atena.

Acropolis, în Epoca de Aur

Numele „Acropolis” se referă la o cetate străveche care se află pe un deal stâncos care are vedere la Atena și este presărată cu unele dintre cele mai importante monumente ale trecutului orașului. Cuvântul în sine este o combinație a cuvintelor „akron” și „polis”, primul traducându-se prin „punctul cel mai înalt”, iar cel din urmă cu „oraș”.

Există, de fapt, mult mai multe acropole în Grecia, dar datorită importanței sale, Acropolis din Atena este denumită în mod obișnuit „Acropola”. În cele mai vechi timpuri, era cunoscut și sub numele de Cecropia, luând numele după Cecrops, primul rege legendar al Atenei, potrivit Athens by Locals.

Deși locuită încă din perioada neolitică timpurie, Acropola Atenei a devenit faimă în timpul secolului al V-lea î.Hr. sub domnia lui Pericle, care a supravegheat construcția celor mai proeminente monumente ale dealului. De-a lungul secolelor, Acropola a fost distrusă de multe ori, iar rezistența sa se poate numi miracol.

Epoca de Aur a Acropolei a coincis cu Epoca de Aur a Atenei (460-430 î.Hr.), când orașul era sub stăpânirea lui Pericle. În acest timp, liderul politic popular a ordonat construirea și renovarea aproape a tuturor templelor majore ale Acropolei, inclusiv a emblematicului Partenon.

Proiectul colosal a fost întreprins de doi arhitecți celebri pe nume Icitnus și Callicrate și de un sculptor local pe nume Phidias. Destul de rapid, Acropolis a fost transformat din nou luând forma familiară pe care o admirăm și astăzi și o considerăm a fi cea mai grandioasă realizare a perioadei clasice a Atenei.

Unele dintre cele mai faimoase monumente care au fost construite în acea perioadă includ Partenonul, poarta Propileea, Templul Atenei Nike, Templul lui Erehtheum, care a fost susținut inițial de statuile emblematice numite Cariatide și legendara statuie gigantică din bronz a lui Atena Promachos.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot