Cum arăta Acropolis din Atena în perioada de glorie?

08.06.2022
Cum arăta Acropolis din Atena în perioada de glorie?

Atena este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Acesta este locul de naștere al civilizației occidentale și este totodată cunoscut pentru multitudinea de situri arheologice. Cel mai râvnit loc al său este dealul cândva aprig disputat, cunoscut și sub numele de Acropolis.

O vizită la faimosul sit care a fost numit „monument preeminent” pe lista patrimoniului cultural european a monumentelor celebre este o necesitate absolută pentru cei care aleg o vacanță la Atena.

Acropolis, în Epoca de Aur

Numele „Acropolis” se referă la o cetate străveche care se află pe un deal stâncos care are vedere la Atena și este presărată cu unele dintre cele mai importante monumente ale trecutului orașului. Cuvântul în sine este o combinație a cuvintelor „akron” și „polis”, primul traducându-se prin „punctul cel mai înalt”, iar cel din urmă cu „oraș”.

Există, de fapt, mult mai multe acropole în Grecia, dar datorită importanței sale, Acropolis din Atena este denumită în mod obișnuit „Acropola”. În cele mai vechi timpuri, era cunoscut și sub numele de Cecropia, luând numele după Cecrops, primul rege legendar al Atenei, potrivit Athens by Locals.

Deși locuită încă din perioada neolitică timpurie, Acropola Atenei a devenit faimă în timpul secolului al V-lea î.Hr. sub domnia lui Pericle, care a supravegheat construcția celor mai proeminente monumente ale dealului. De-a lungul secolelor, Acropola a fost distrusă de multe ori, iar rezistența sa se poate numi miracol.

Epoca de Aur a Acropolei a coincis cu Epoca de Aur a Atenei (460-430 î.Hr.), când orașul era sub stăpânirea lui Pericle. În acest timp, liderul politic popular a ordonat construirea și renovarea aproape a tuturor templelor majore ale Acropolei, inclusiv a emblematicului Partenon.

Proiectul colosal a fost întreprins de doi arhitecți celebri pe nume Icitnus și Callicrate și de un sculptor local pe nume Phidias. Destul de rapid, Acropolis a fost transformat din nou luând forma familiară pe care o admirăm și astăzi și o considerăm a fi cea mai grandioasă realizare a perioadei clasice a Atenei.

Unele dintre cele mai faimoase monumente care au fost construite în acea perioadă includ Partenonul, poarta Propileea, Templul Atenei Nike, Templul lui Erehtheum, care a fost susținut inițial de statuile emblematice numite Cariatide și legendara statuie gigantică din bronz a lui Atena Promachos.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot