Cum a supraviețuit un pilot British Airways ținut doar de picioare la 7.000 de metri altitudine?

11.01.2021
Cum a supraviețuit un pilot British Airways ținut doar de picioare la 7.000 de metri altitudine?

O poveste incredibilă despre modul în care un pilot British Airways a fost aspirat din cabina avionului la mijlocul zborului și a supraviețuit a reapărut după 30 de ani. La aproximativ 27 de minute de la zborul de la Birmingham la Malaga din 1990, în timp ce avionul călătorea deasupra Oxfordshire, două dintre cele șase geamuri ale cabinei s-au spart.

Căpitanul Tim Lancaster a fost smuls de pe scaun și a fost scos pe fereastră la 7.000 de metri altitudine. Cu o forță de nedescris, stewardul Nigel Ogden s-a repezit în cabină și a reușit să apuce picioarele pilotului care era lipit, la propriu, pe fuselaj.

„M-am întors și am văzut că geamul din față dispăruse și Tim, pilotul, ieșea prin el, fusese aspirat din centura de siguranță și nu vedeam decât picioarele lui. Am sărit peste panoul de comandă și l-am apucat în jurul taliei pentru a evita să iasă complet”, a declarat Nigel Ogden pentru Sydney Morning Herald.

Pilot British Airways a supraviețuit la 5.000 de metri altitudine

Aluneca treptat pe fereastră în timp ce îl ținea pe pilot, dar, din fericire, un al doilea membru al echipajului, John Heward, a intrat în cabină și l-a prins de centură.

„Îl țineam pe Tim, dar brațele mele deveneau din ce în ce mai slabe, iar apoi a alunecat. Am crezut că îl voi pierde, dar a ajuns îndoit în formă de U în jurul geamului”, a declarat acesta, potrivit The Sun.

În timp ce copilotul Alistair Atchinson a preluat comenzile, un al doilea însoțitor de bord, numit Simon, s-a aruncat în scaunul celui de-al treilea pilot și a ajutat să se țină de lanțul de oameni.

În timp ce Tim Lancaster era ținut de cei trei însoțitori, Alastair a reușit să controleze avionul. Stweardeza Sue Prince s-a ocupat singură de pasagerii care ajuziseră bubuitura și toți știau gravitatea situației.

Presiunea asupra lui Alastair a fost extraordinară, viața tuturor a fost în mâinile lui. Dar a dus avionul în jos perfect. Avionul a aterizat pe aeroportul din Southampton, unde au fost întâmpinați de serviciile de urgență.

În mod incredibil, pilotul a suferit mai multe fracturi și degerături, dar a supraviețuit. Ceilalți pasageri au scăpat fără a fi răniți. Co-pilotul Alistair Atchinson a fost declarat erou și împreună cu ceilalți membri ai echipajului au fost decorați de Regină.

Eroare umană

Ulterior, Nigel Ogden a părăsit British Airways și a plecat la muncă pentru Armata Salvării, dar căpitanul Lancaster a zburat din nou până în 2008, când s-a retras din activitate.

Potrivit unui raport al filialei de investigare a accidentelor aeriene după incident, un instalator a folosit șuruburile greșite pentru a asigura parbrizul.

Raportul spunea că procesul de montare a parbrizului, care a avut loc cu 27 de ore înainte de decolarea avionului în iunie 1990, a fost „caracterizat printr-o serie de practici slabe de muncă, judecăți deficitare și erori de percepție”.

Întregul incident a fost recreat pentru un documentar numit Air Crash Investigation -Blow Out, care a fost difuzat pe canalul National Geographic în 2005 și la 30 de ani de la producerea accidentului, fotografiile din emisiune au devenit recent virale pe rețelele de socializare.

Foto: The Sun

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising