Cum a salvat un român de la moarte peste 20.000 de oameni?

16.04.2021
Cum a salvat un român de la moarte peste 20.000 de oameni?

Cel de-al Doilea Război Mondial a fost un eveniment tragic, unde mulți oameni și-au pierdut viața din cauza unor principii și lideri care voiau să schimbe cursul dezvoltării statelor de la aceea vreme. Holocaustul este considerat o pată neagră pe istoria umanității. Cei care trăim aceste timpuri avem de învățat din istoria Holocaustului, pentru ca astfel de povești să nu se mai repete niciodată. Este mai puțin cunoscută povestea unui român brav care a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni.

Cine a fost Traian Popovici?

Traian Popovici s-a născut pe 17 octombrie 1892, în satul Rușii Mănăstioarei, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria. A fost un redutabil avocat, iar cel de-al Doilea Război Mondial l-a prins ca primar al orașului Cernăuți.

În Primul Război Mondial, Traian Popovici s-a aflat pe front și a văzut ororile create de un asemenea conflict mondial. După 1918, orașul Cernăuți a fost reintegrat în România, după destrămarea Austro-Ungariei.

După ce lucrurile s-au liniștit acesta și-a luat doctoratul în drept, însă, la puțin timp, Armata Roșie a cucerit regiunea integrând-o în Republica Socialistă Sovietică Ucrainiana. Drept urmare, Traian Popovici s-a refugiat la București fiind un susținător al lui Ion Antonescu.

Lucrurile s-au schimbat brusc după ce a observat că Antonescu era un partizan al politicilor de segregare. În anul 1941, orașul Cernăuți este recucerit după ce România realizează o alianță cu Germania nazistă. Drept urmare, Popovici se întoarce în regiunea mult iubită.

Traian Popovici a salvat peste 20.000 de evrei de la moarte

După ce revine în Cernăuți, Popovici ajunge primar și încearcă să le ușureze viața evreilor care erau puternic persecutați în acea vreme. Ba mai mult, aceștia trebuiau să poarte un semn distinctiv când mergeau prin oraș.

La data de 10 octombrie 1941, Ion Antonescu a decis crearea unor ghetouri și deportarea tuturor evreilor din orașul Cernăuți. Aceștia reprezentau 37,9% din populația localității, adică în jur de de 42.000 de persoane. Traian Popovici s-a opus acestui ordin, însă fără succes.

În doar o lună, au fost deportați 28.000 de evrei, iar mai mult de jumătate dintre ei și-au pierdut viața, ca urmare a condițiilor inumane de trai și de muncă.

În perioada următoare, Traian Popovici a avut o întâlnire cu autorităţile locale și naționale, la care a participat și Ion Antonescu, unde a susținut că evrei sunt vitali pentru economia orașului Cernăuți, fiind o mână de lucru ieftină.

Acesta a primit permisiunea să întocmească o listă cu 20.000 de evrei buni de muncă, care vor fi readuși din ghetouri. Traian Popovici a realizat această listă, multe persoane fiind trecute fără a avea o specializare, ci doar pentru a fi salvate de la moarte.

În anul 1942, autoritățile naționale au observat acest lucru, iar Traian Popovici a fost înlăturat din funcția de primar. În perioada următoare, alți 5.000 de evrei au fost deportați din Cernăuți.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Traian Popovici a publicat cartea numită „Spovedania”, fiind o mărturisire a faptelor pe care le-a trăit și arătând suferința evreilor în acea perioadă. Acesta a murit pe 4 iunie 1946, la doar 53 de ani, în satul Ciolacu, comuna Fundu Moldovei, județul Suceava.

Pentru faptele sale, în anul 1969, comisia de la Yad Vashem i-a acordat titlul de „Drept între popoare”.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising