Care sunt singurele imagini de la execuția Mareșalului Antonescu? Care a fost ultima sa dorință?

25.08.2020
Care sunt singurele imagini de la execuția Mareșalului Antonescu? Care a fost ultima sa dorință?

Mareșalul Ion Antonescu este unul dintre cei mai cunoscuți români ai ultimului secol. Acesta a fost șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”. Ion Antonescu a fost cel care l-a constrâns pe rege să abdice în favoarea foarte tânărului principe moștenitor Mihai. Ion Antonescu a fost executat pe 1 iunie 1946 la Jilava.

Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu. Fostul militar a fost predat inițial comuniștilor, apoi rușilor și după ce a fost ținut doi ani în URSS a fost readus în țară pentru a fi judecat.

Antonescu a fost judecat și condamnat la moarte pentru crime de război. După respingerea cererilor de graţiere nu mai rămânea decât să se pună în aplicare execuția.

Care a fost ultima dorință a lui Antonescu?

Pe data de 1 iunie 1946, un pluton format din 30 de gardieni, comandat de Vasile Frugină s-a deplasat la închisoarea Jilava, acolo unde era arestat fostul mareșal. Colonelul Dumitru Pristavu, comandantul închisorii militare Jilava a vizitat celulele condamnaților. Când a ajuns la Ion Antonescu l-a întrebat care este ultima sa dorință.

“Cer să nu fiu legat la mâini şi nici la ochi când se va trage în mine”, a spus Antonescu.

Ion Antonescu n-a murit pe loc

După ora 17.30, preotul Teodor Totolici, confesorul închisorii, a împărtăşit condamnaţii, însoţindu-i până la stâlpul de execuţie. Se spune că la ieşirea pe poarta principală, văzând gardienii din plutonul de execuţie, Constantin Vasiliu, un alt condamnat la moarte, a exclamat: „ăştia nu ştiu să tragă, o să ne ciuruiască”.

Plutonul de executie

Ion Antonescu nu a murit imediat. Raportul execuției întocmit de inspectorul de poliţie Mihail Gavrilovici spune: „În urma salvei au căzut toţi la pământ. în clipa următoare, Ion Antonescu s-a ridicat, sprijinindu-se pe o mână şi a strigat: ‘Domnule, nu m-aţi omorât’, după care efort a căzut jos”. Antonescu a fost ucis cu o zi înainte să împlinească 64 de ani.

Ion Antonescu merge catre locul executiei
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot