Cum a salvat un câine un orășel întreg de o epidemie de difterie?

02.05.2023
Cum a salvat un câine un orășel întreg de o epidemie de difterie?

Un câine din rasa Husky, pe nume Balto, a impresionat o lume întreagă cu deșteptăciunea și forța sa, iar pentru acest lucru i-a fost ridicată o statuie în Central Park din New York. Ba mai mult, patrupedul a devenit personaj principal într-un film de la Hollywood, după ce a salvat un orășel din Alaska de o epidemie de difterie. Cum a fost posibil așa ceva?

Povestea fabuloasă a lui Balto

Alaska este un stat al SUA și este așezat în nord-vestul continentului american. Condițiile de aici sunt mai vitrege, însă oamenii din zonă s-au obișnuit cu temperaturile scăzute. În anul 1925, un husky siberian, pe nume Balto, a participat alături de stăpânul său la o expediție care presupunea transportarea de medicamente într-un orășel izolat, amenințat de difterie, denumit Nome.

Traseul a fost unul lung, de peste 1.000 de kilometri, iar vremea total nefavorabilă, un viscol teribil, a făcut ca misiunea să nu fie terminată de către toți participanții. Cu toate acestea, foarte multe expediții au ajuns la destinație, însă în ultimii 85 de kilometri Balto a condus trena devenind un adevărat erou pentru localnici și nu numai. Drept urmare, căţelul a pornit într-un tur al gloriei prin toată ţara.

Balto a murit câțiva ani mai târziu, însă corpul său împăiat a fost expus în Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland.

Faima lui Balto și faptul că a fost împăiat ne-a oferit această șansă grozavă 100 de ani mai târziu de a vedea cum ar fi arătat din punct de vedere genetic acea populație de câini de sanie și să îl comparăm cu câinii moderni, a spus Katherine Moon, un cercetător postdoctoral de la Universitatea din California pentru revista Science.

Balto nu avea sânge de lup

Multă vreme oamenii au speculat că animalul ar fi avut sânge de lup, fapt pentru care era atât de puternic și de sănătos. Analizele de ADN au arătat însă contrariul, patrupedul fiind un câine normal care însă a avut mai puține gene periculoase.

Balto avea variante de gene asociate cu lucruri precum greutatea, coordonarea, formarea articulațiilor și grosimea pielii pe care te aștepți să le aibă un câine crescut să alerge în acel mediu, a afirmat Katherine Moon, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: bunko.pet și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot