Cum a reacționat Ceaușescu când peste 1.000 de români au aruncat cu roșii și ouă în mașina sa?

07.09.2021
Cum a reacționat Ceaușescu când peste 1.000 de români au aruncat cu roșii și ouă în mașina sa?

În România, Ceaușescu tăia și spânzura. Erau puțini cei care aveau curaj să se arate nemulțumiți de regimul impus. Totuși, cei care s-au răzvratit des în perioada comunistă erau românii plecați în străinătate. Diaspora era mult mai mică înainte de 1989, dar românii erau foarte vocali. Un astfel de episod a avut loc în 1978, când Nicolae Ceaușescu a fost nevoit să treacă printr-un episod umilitor.

Înainte de Revoluția din decembrie 1989, mulți români au reușit să evadeze din țara comunistă unde condițiile de trai erau grele și politica de reducere la tăcere a contestatarilor era la ea acasă. Unii dintre ei s-au stabilit în Europa Occidentală, în timp ce alții au trecut oceanul și au ajuns în Statele Unite ale Americii.

În anul 1978, Ceaușescu a efectuat împreună cu delegația sa o vizită în Statele Unite ale Americii. Pe data de 16 aprilie, dictatorul s-a cazat la hotelul Waldorf Astoria din New York. Acesta a fost așteptat în strada de peste 1.000 de români care nu au ratat ocazia să arunce cu ouă și roșii în mașina dictatorului.

Neobișnuit cu asemenea tratament, dictatorul s-a răstit la gărzile sale de protecţie, iar în ziua următoare l-a luat la rost pe primarul New York-ului, Edward Koch, care ar fi fost responsabil cu protecția sa. Edward Koch l-a vizitat la hotel pe Ceaușescu, care era din cale afară de furios:

„Asta este o adevărată insultă. Nu ar fi trebuit să permiteţi această demonstraţie. (…) Sunt președintele unei țări străine. Așa ceva nu ar trebui permis”, ar fi tunat Ceaușescu.

Răspunsul lui Edward Koch nu s-a lăsat mult așteptat: „Domnule preşedinte, ar trebui să fiţi cât se poate de satisfăcut. Lumea nu se leagă decât de oamenii foarte importanți. Şi împotriva mea demonstrează mai tot timpul. Nu-mi pasă. (…) Asta arată că sunteți un om foarte important.”.

Relatările au fost făcute de Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu și citate de adevarul.ro.

S-a spus că după vizita în Statele Unite, Nicolae Ceaușescu ar fi trimis agenţi şi chiar asasini plătiţi pentru a-i elimina contestatarii. De altfel, unul dintre protestatarii de la holteul Waldorf Astoria a murit câteva zile mai târziu într-un ciudat accident de mașină.

Ceaușescu, ținta unui atentat eșuat cu cinci ani înainte de vizita în SUA

Nicolae Ceaușescu a deținut funcția de prim Președinte al României din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. Din 1965 și până în 1974 Ceaușescu a fost Secretar General al PCR. Chiar în anul 1974, ar fi avut loc o primă tentativă de asasinare a dictatorului.

Ambasada Statelor Unite ale Americii anunța în 1974 Departamentul de Stat al SUA:

„ar fi existat un plan de asasinare a președintelui Nicolae Ceaușescu în timpul unei vizite în satul natal Scornicești, dar informațiile sunt vagi”.

De ce a eșuat atentatul din 1974? Aceeași sursă afirmă că atentatul la viața lui Nicolae Ceaușescu ar fi eșuat nu pentru că ar fi intrat pe fir Securitatea, ci din cauza diletantismului atentatorilor.

Tags:
Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot