Cum a fost Elena Văcărescu la un pas să devină regina României?

28.03.2023
Cum a fost Elena Văcărescu la un pas să devină regina României?

Elena Văcărescu a fost una dintre cele mai bune scriitoare române de la începutul secolului al XX-lea. Operele sale artistice au fost apreciate atât în țara noastră, unde a devenit membră de onoare a Academiei Române, cât și în Franța unde s-a stabilit ulterior.

Potrivit datelor istorice, Elena Văcărescu a fost la un pas să devină regina României, fiind la un moment dat logodnica principelui moștenitor Ferdinand. Căsătoria nu a mai avut loc din cauza opoziției regelui Carol I și a elitei politice românești.

Viața Elenei Văcărescu

Elena Văcărescu s-a născut la București, în data de 21 septembrie 1864. Familia acesteia era una înstărită, deținând mai multe domenii prin țară, fapt pentru care a avut parte de o educație aleasă, studiind chiar și în Franța, la Paris. Unchiul său, Theodor Văcărescu, a fost mareșalul palatului regal al României, el fiind cel care a prezentat-o pe Elena reginei Elisabeta.

În anul 1888, regina i-a oferit Elenei postul de domnișoară de onoare, fiind fascinată de frumusețea și inteligența acesteia. Tânăra Elena Văcărescu a fost remarcată imediat de principele moștenitor Ferdinand, nepotul de frate al regelui Carol I. Povestea de dragoste a fost încurajată de regina Elisabeta, care i-a ajutat pe cei doi să se logodească în salonul de lectură al palatului. În mod surprinzător, căsătoria nu a fost posibilă din cauza opoziției venite din partea politicienilor români, dar și din partea regelui Carol I.

Datele istorice au arătat însă că regele ar fi fost de acord cu mariajul, fiindcă își iubea nepotul și dorea să fie fericit, însă politicienii români s-au opus cu vehemență, dorind ca acesta să se însoare cu o principesă dintr-o familie cu prestigiu din Europa. Trebuie precizat că România își declarase independența în data de 10 mai 1877 și devenise Regat începând cu 10 mai 1881. În felul acesta se dorea ca țara noastră să devină cât mai vizibilă pe plan european și mondial.

Politica, mai puternică decât dragostea

Regele Carol I a cedat presiunilor politice și le-a trimis în exil pe regina Elisabeta și pe Elena Văcărescu. Cele două au locuit o perioadă de timp împreună, la Veneția, însă Elena a ajuns într-un final la Paris. Exilul reginei s-a terminat odată cu căsătoria dintre principele moștenitor Ferdinand al României și principesa Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, în 1893.

Elena Văcărescu a rămas la Paris și a avut o carieră fulminantă în literatură, fiind apreciată de elita intelectuală din Franța. Aceasta a militat în timpul Primului Război Mondial pentru Marea Unire, devenind în anul 1919 membru al delegației oficiale a României la Conferința de Pace. Elită politica de la București era încântată de data aceasta de eforturile acesteia pentru binele țării.

Regele Ferdinand I al României nu și-a uitat iubirea din tinerețe și i-a oferit Elenei Văcărescu postul de secretar general al Asociației Române pe lângă Societatea Națiunilor. Începând cu anul 1925, Elena a devenit cavaler al Legiunii de Onoare, iar ulterior membru al Academiei Române, fiind prima femeie din țara noastră distinsă cu această onoare.

Elena Văcărescu a murit în data de 17 februarie 1947, la Paris. Abia în anul 1959 osemintele sale au fost aduse în țară și depuse în capela Văcăreștilor, din cimitirul Bellu.

Foto: radioromaniacultural.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot